Zonguldak yüz ölçümü, iklimi, yeryüzü şekilleri ve ekonomisi

Zonguldak yüz ölçümü, iklimi, yeryüzü şekilleri ve ekonomisi
Zonguldak yüz ölçümü, iklimi, yeryüzü şekilleri ve ekonomisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Zonguldak
Nüfusu: 596.053 (2019)
Yüz ölçümü: 3.310 km²
İklimi: Zonguldak ili, ılıman Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Her mevsimi yağışlı ve ılık olan Zonguldak’ta kurak mevsime rastlanmamaktadır. En fazla
yağış, sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür.
Yeryüzü şekilleri: Zonguldak ili, çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları, orta
yükseklikteki dağlık alanlardan oluşur. Topraklarının yarısından fazlası ormanlarla kaplıdır. Maden kaynaklarına sahip olması Zonguldak ilinin yerleşim yeri olarak tercih edilmesini sağlamıştır.
Ekonomisi: Türkiye’nin önemli taş kömürü havzasına sahiptir. Zonguldak il ekonomisi büyük ölçüde mâdenciliğe ve sanâyiye dayanmasına rağmen, faal nüfûsun yarısı tarım sektöründe (tarım, ormancılık, avcılık ve hayvancılıkta) çalışır. Ormanlar geniş bir bölgeyi kaplamasına rağmen ekili alan azdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla ve fasulyedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
1
1
1
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.