10. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)

10. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)
Eğitim öğretim yılı 1. Dönem 1. Yazılı sınavları uygulanmaya başladı, 10. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekler yayınlayacağız.
EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI .............. LİSESİ

DKAB DERSİ 10. SINIFLAR I. DÖNEM I. YAZILI YOKLAMA SINAVI

SORULAR

1- Kelime-i Şehadeti anlamıyla birlikte yazınız? (10 puan)

Kelime-i Şehadet: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir.
Anlamı: "Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür."

2- “Tevhid inancı” ne demektir ve Kur’an da hangi süre tevhidi anlatır yazınız? (10 puan)

Tevhit inancı: Bütün kâinatın yaratıcısı olan Allah’ın bir tek ilah olduğuna, onun ne zatında, ne fiillerinde, hiçbir ortağı olmadığına iman etmek anlamına gelir.
Tevhid, Allah’tan (cc) başka ibadet ve kulluğu hak eden hiçbir ilah olmadığına inanmaktır. (bk. 2/Bakara, 163; 21/Enbiyâ, 22)

Tevhid, Allah’ın (cc) dışında ilah edinilen, Allah’ın (cc) sıfatlarının kendisinde olduğuna inanılan ve Allah’a (cc) karşı haddini aşan tağutları ve onlara kulluk edenleri reddedip, onlardan sakınmaktır. (bk. 2/Bakara, 256; 16/Nahl, 36; 60/Mümtehine, 4)

3- Dinin tanımın yapınız kısaca dinin gönderiliş amacını açıklayınız? (10 puan)
Din: Allah'ın, insanlara Peygamberleri aracılığı ile gönderdiği ilahi kanundur. Bu kanun, akıl sahiplerini kendi istekleri ile dünyada ve ahirette huzura ve mutluluğa ulaştırır.
Dinin Amacı: Din, bize yaratılışımızın amacını, Allah'a karşı yükümlü olduğumuz görevleri öğretir. İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı tanıtır ve iyiye ulaşmanın yollarını gösterir.
Din insanı ruhen yükseltir, ahlâken olgunlaştırır, fertlerin birbirlerinin haklarına saygılı olmalarını ister ve uyulması gereken hak ve görevleri belirler.
Kısaca; dinin amacı, insanı hem dünya hayatında, hem de ahirette mutluluğa kavuşturmaktır. Bize düşen görev ise dinin gösterdiği nurlu yolda yürüyerek bu mutluluğa ulaşmaktır.

4- Allah’ın yaratması ve yaşatması ne demektir kısaca açıklayınız? (10 puan)

Yaratmak, bir maddeyi, bir enerjiyi yada bir kuralı, yokken onu var etmektir. Bu yaratma sadece Allah’a mahsus olup, evrendeki, yeryüzündeki, tabiattaki hey şeyi yaratan Allah’tır. Bu yaratma Allah’ın tekvin sıfatı ile izah edilmektedir. Bir mikroptan, yıldızlara kadar yer şeyin yaratıcısı O’dur.

Allah yaratmasında, serbesttir. Yaratmak O’na zor gelmez, dilediğini yok edebileceği gibi dilediğini de var edebilir. “…Allah dilediğini yaratır. Bir işe hükmedince ona sadece “Ol” der o da oluverir” (Al-i İmran suresi, 47. ayette bu yaratma bu şekilde bildirilmiştir.

Allah her an sürekli yaratma sıfatını devam ettirmektedir. Yaratma için başka bir güce veya yardımcıya ihtiyaç duymaz. Yaratmasından dolayı başka bir güce karşı sorumlu değildir.

Yaratılanlar da başıboş ve serbest değillerdir.

5- Allah’ın, kendisini görüp gözettiğini bilmek, kendisine yakın olduğunu hissetmek insanın davranışlarını nasıl etkiler? (10 puan)

Allah'ın kendisini görüp gözettiğini bilmek, kendisine yakın olduğunu hissetmek, insanın davranışlarını kontrol etmesini, kötü davranışlarda bulunmamasını sağlar.

6- Ahirete inancının bireye katkısını üç madde ile açıklayınız? (10 puan)

1. Kişiyi Kendisiyle Barıştırır
2. Hayatı Kontrollü Yaşamayı Sağlar
3. Davranışları Kontrol Altına Alır
4. Toplumsal Fayda Sağlar
5. Sabır ve Metanet Duygusunu Güçlendirir

7- Kitaplara iman esasının bireye katkısını üç madde ile açıklayınız? (10 puan)
İmanın şartlarından üçüncüsü Allah'ın kitaplarına inanmaktır. Yüce Allah insanlara, peygamberleri aracılığıyla kitaplar göndermiştir. Bu kitaplarda Allah'ın emirleri ve yasakları bildirilmiş, dünya ve ahirette mutlu olmanın yolları gösterilmiş, insanların yapması gereken görevler öğretilmiştir.
8- İnsanın Allah (c.c.) ile iletişim kurma yollarını maddeler halinde yazarak açıklayınız? (10 puan)
1) Dua: Elbette insan dilediği her şeyi yapabilecek güce sahip değildir. O, zaman zaman üstesinden gelemeyeceği zorluk ve sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir.
2) İbadet: Dinimizde ibadete büyük bir önem verilir. İnsanın yaratılışının temel amacının Allah’a inanıp ibadet etmek olduğu belirtilir. Bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulur: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabb’inize kulluk ediniz…”
3) Tövbe: Tövbe; insanın hatalarından dolayı ya da işlediği bir günahtan ötürü pişmanlık hissetmesi ve bir daha aynı yanlışları tekrarlamamaya karar vermesi sonucunda Allah’tan bağışlanmasını istemesidir. Dinimizde tövbeye büyük bir önem verilir.
4) Kur’an Okuma: Yüce Allah tarafından gönderilen son İlahî kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kutsal kitabımız, Allah’ın bizlere yönelik emirlerini, yasaklarını ve öğütlerini içermektedir.

9- İslam dinini öğrenmek ve karşılaştığımız problemleri çözmek için takip edeceğimiz yol nasıl olmalıdır? Açıklayınız. (20 puan)

Özetle söylemek gerekirse, İslamı iyi öğrenmek ve yaşamanın yolu, Kur’an, sünnet ve İslam alimlerinin bu iki kaynaktan istifade ederek çıkardıkları hükümlere uymaktır.

Kur'an âyetleri her insanı ikna edecek bir kuvvettedir. Sıradan halk, O'nun beyanının sadeliğine meftûn, bilim adamları da fesahat ve belagatına hayrandır. “Kalpler O'nun zikriyle tatmin olur.” ve her seviyedeki fikir erbabı, inanma ihtiyacını O'nunla karşılarlar, O'na uymakla kemâle ererler.

43
31
249
48
47
31
416
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum