10. Sınıf Meb Felsefe 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Meb Felsefe 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 63, 64, 65, 66, 67, 68 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.

1. İfade edilen iki yargının birbiriyle çelişik olmamasına Tutarlılık denir.
2. Yanlış da olsa bir yargı bildiren cümlelere Önerme denir.
3. Genel bir yargıdan yola çıkarak daha özel bir sonuca ulaşmaya Tümdengelim denir.
4 . Doğruluk, bir ifadenin gerçekliğe uygun olmasıdır.
5 . Argümantasyon, bir görüşü güçlendirmek için destekleyici ifadeler öne sürme sürecidir.

Aşağıda belli konular üzerine verilen kavramlar Romen rakamlarıyla sol sütunda, bu kavramlarla ilgili olan felsefi sorular da harflerle sağ sütunda verilmiştir. Bunların birbirleriyle ilgili olanlarını eşleştirerek parantez içine doğru harfi yazınız.

a) Evrenin var oluş amacı nedir?
b) Dilin sınırı düşüncenin de sınırı mıdır?
c) Sınırsız bir özgürlüğün sonuçları nelerdir?
ç) İyi olmak neyi ifade eder?
d) Sanatın insana faydası var mıdır?
e) Zaman nedir?

I. Ahlak (ç)
II. Güzel (d)
III. Kural (c)
IV. Varlık (a)
V. Düşünme (b)

Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgili alanlara yazınız.

7. Aşağıdaki kavramlara dair hangi sorular sorulabilir? Oluşturduğunuz soruları kavramların karşısındaki uygun yerlere yazınız.

Ahlak

1. Ahlaki eylemlerde bulunurken insan özgür müdür?
2. Ahlaki eylemlerin amacı nedir?
3. Evrensel ahlak yasası var mıdır?
4. Ahlak yasasını belirleyen özellikler nelerdir?
5. Ahlaki yargıların özellikleri nelerdir?

Güzel

1. Güzellik nedir?
2. Güzelin içinde neler vardır?
3. Güzellik göreceli midir?

Kural

1. Kural nedir?
2. Kuralın sınırları nelerdir?
3. Kuralların için kurallar var mıdır?

Varlık

1. Varlığın var mıdır yok mudur?
2. Varlık nedir?

Düşünme

1. Düşünme nedir?
2. Düşünmeden yaşayabilir miyiz?
3. Düşünme olmasaydı ne olurdu?

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

8. Samuel Beckett’in (Samuel Beket) “Godot’yu Beklerken” eserinden alınan bu parçada Estragon ile Vladimir’in yaptıkları ve düşündükleri tutarlı mıdır? Açıklayınız.

Cevap: Evet tutarlıdır.

9. Estragon ile Vladimir’in Godot’yu beklemeleri esnasında söylediklerinden yola çıkarak yaptıkları akıl yürütmelerin doğru olduğu söylenebilir mi? Açıklayınız.

Cevap: Akıl yürütmeleri doğrudur.

10. Estragon ile Vladimir’in Pozzo’yu Godot’ya benzetmeleri ve aslında Godot’yu tanımıyor olmalarını; görüş, argüman, analoji, tutarlılık ve gerçeklik süreçlerine göre değerlendiriniz.
Cevap
:

11. Bu parçadan yola çıkarak Estragon ile Vladimir’in bekleyişleri ile ilgili hangi felsefi sorular üretilebilir?

12 ve 13. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
“XIX. yy. kadınlar için roman çağıdır. Kadınlar bu çağda roman yazmış ve bundan az da olsa para kazanmıştır. Bunun öncüsü Aphra Behn olarak gösterilmektedir. Kadınlar, onun mezarının üstünü çiçeklerle kaplamalıdır çünkü kadınlara akıllarından geçenleri söyleme özgürlüğünü veren odur. Kadın yazarların kitaplarına göz gezdirilirse birkaç istisnai durum dışında hepsinin roman olduğu görülmektedir. Çünkü bu kadınların kendilerine ait bir odaları yoktur. Eğer bir kadın yazmak isterse bunu ortak salonda yapmak zorundadır. Burada da yazarken yazması sürekli bölünürdü. Kadınların o dönemde seyahat ve eğitim imkânları da yoktur. Otobüsle Londra’yı gezemez ve tek başlarına bir lokantada yemek yiyemezlerdi. Dolayısıyla bir kadının edebiyat alanında alabileceği tek eğitim, karakter eğitimi ve duygu analiziydi. Kişisel ilişkiler gözlerinin önünde gerçekleşirdi. Bu yüzden orta sınıf kadını yazmaya başladığında doğal olarak romanla işe başlardı.”

12. Virginia Woolf’un (Virjinya Vulf) “Kendine Ait Bir Oda” adlı kitabından düzenlenen bu parçada öne sürülen temel görüş nedir?

Cevap: Kadınların romanlarda akıllarından geçeni özgürce söyleyebilmeleridir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı

13. Bu görüşü desteklemek için öne sürülen argümanları bulup yazınız.

Cevap:

14 ve 15. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

“İlk Çağ’da yaşayan biri; yalan söylemenin, Tanrı’yı küçümsemenin ve aynı zamanda insanlardan korkmanın bir kanıtı olduğunu söylerken utanç verici olarak nitelediği yalan, iğrenç bir kötülüktür. İğrençliği ve bozukluğu yalandan daha zengin bir biçimde temsil etmek mümkün değildir. Çünkü insanlar bölgesinde ödlek olmaktan ve Tanrı’nın bölgesinde yürekli olmaktan daha iğrenç, neyi hayal edebiliriz? Zekâmız sadece sözün yoluyla hareket ettiğine göre bu sözü bozan topluma ihanet etmiştir. Bu, istençlerimizin ve düşüncelerimizin birbiriyle bağlantı kurmasını sağlayan tek araçtır, ruhumuzun tercümanıdır; eğer eksik olursa artık tutunamayız ve birbirimizi tanıyamayız. Eğer bizi aldatırsa tüm alışverişimizi bozar ve toplumsal yapımızın tüm bağlantılarını yok eder.”

14. Yukarıdaki parçada dile getirilen temel görüş nedir?

Cevap:

15. Metinde savunulan görüşü destekleyen argümanları tespit ediniz.

Cevap:

16. “Diller arası çevirilerde sıkıntılar olduğu, özellikle şiir gibi metinlerde bu durumla sık sık karşılaşıldığı görülür.” Dil çevirilerinde yaşanan bu sıkıntı, felsefi metinlerde ne tür sonuçlara yol açar? Açıklayınız.

Cevap: Dil çevirilerinde yaşanan bu sıkıntı, felsefi metinlerin anlaşılmasını ve kavranmasını zorlaştırabilir.

Yukarıda Oğuz Atay’ın “Tehlikeli Oyunlar” adlı eserinden alıntı yapılmıştır. Bu parçadaki çelişkili ifadeleri yazınız.

Cevap: “Yalan söylemenin, Tanrı’yı küçümsemenin ve aynı zamanda insanlardan korkma” çelişkili ifadelerdir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

18. Bir argümanın hatalı olması ne anlama gelir?

Cevap: Argümanlar bir fikir ya da görüşü destekleyen açıklama ve ‘’ortaya atma’’lardır. Bu açıklamalar genellikle desteklediği görüşten farklı bir konu ortaya atarak söz konusu görüşü nedensellik ilişkisi içerisinde desteklemekle yükümlüdür. Argümanlar her zaman kendi içerisinde tutarlı olmalıdır. Argümanlar hiçbir zaman aşırı genellemeye kaçmamalı, aşırı milliyetçi, ırkçı ya da taraflı olmamalıdır. Bu gibi durumlarda argümanların hiçbir değeri kalmayacağı gibi argümanların desteklemeye çalıştığı fikirlerin de saygınlığı azalacaktır. Argümanların dayandıkları gerçekler hiçbir zaman yerel gerçekler olmamalıdırlar. Evrensel olarak ortalamada doğru sayılabilecek, genel popülasyonu temsil edebilecek gerçeklikler ve istatistikler kullanılmalıdır. Argümanlar bir fikri doğrulamak için kurulmuş, zorlama açıklamalar olmamalıdırlar. Eğer böyle olursa argümanlar bir noktada bir reklam halini alacaktır ve bu durum da görüşün saygınlığını yitirmesine sebep olacaktır. Argümanlar destekledikleri görüşlerin bir neden mi yoksa bir sonuç mu olduğuna iyi karar vermelidirler. Yanlış bir nedensellik zinciri argümanı tamamen çöpe atabilir ya da doğr bir nedensellik zinciri bir argümanı göklere çıkarabilir. İşte bir argümanın hatalı olması bu kurallara uymaması anlamına gelir.

19. Bir görüşün temellendirilmesi için neler yapılmalıdır?

Cevap:

20. Geçerli argüman ile dil arasında nasıl bir bağlantı vardır?

Cevap: Dil, bir argümanın ortaya çıkış ve kendi içinde büyüyüş sürecini en iyi şekilde destekleyen ve bir argümanın rahmi görevini gören yapıdır. Bir argüman dil üzerinde şekillenir ya da bir argümanın kendini en iyi şekilde ifade edebileceği bağlam yine dildir. Dilin yanlış bir şekilde açıklaması dolayısıyla bir argüman tamamiyle geçersiz bir argüman haline gelebilir. Dolayısıyla bir argümanın geçerli olabilmesi ile dilin arasında son derece sıkı ve koşullu bir bağ bulunmaktadır. Bir argümanı gerektiği şekilde destekleyebilmek ya da tanımlayabilmek için argümanın anlatıldığı dil ve üslubu çok dikkatli şekilde incelemek gerekir. Dil, özellikle sıfatlar ve fiiler söz konusu olduğunda son derece arkadan bıçaklayabilen bir yapıdır. Bir argümana geçerliliğini kaybettirebilecek en temel şey argümanın kendi içerisinde çelişki barındırmasıdır. Dolayısıyla bir argümanın kendisi ile çelişmesini azami ölçüde engellemek gerekir. Argümanın kendi içinde çelişmesini çoğu zaman argümanın kendisi değil argümanın dile dökülme süreci sebep olmaktadır. O halde bir filozof ya da düşünürün argümanını açıklarken ya da tanımlarken dikkat etmesi gereken şey argümanın kendisinin sahip olduğu temel niteliklerdir. Dilin, argümanın geçerlilik ve kalitesini bozmasına asla izin vermemesi gereken düşünür, aynı zamanda dilin gücünden de argümanını desteklemek için faydalanmaktan geri durmamalıdır. Dil bir argümanı yaşayan ya da onu öldüren yapının kendisidir.

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Cevap:

21. Aşağıdaki sorulardan hangisi felsefi soru değildir?
A) En iyi yönetim şekli nedir?
B) Evrensel ahlak yasası var mıdır?
C) Gökkuşağı nasıl oluşur?
D) Sanatta ilerleme var mıdır?
E) Evrenin bir amacı var mıdır?

Cevap: C

22. Aşağıdakilerden hangisi dilin işlevlerinden biri değildir?
A) Yazma
B) İletişimi kolaylaştırma
C) Sembolleştirme
D) Düşünme ve anlamlandırma
E) Sosyalleşme

Cevap: A

23. Aşağıdakilerden hangisi “adalet” kavramıyla doğrudan ilintili bir soru değildir?
A) Adalet ve eşitlik aynı şeyler midir?
B) Hak nedir?
C) Güzellik kişiye göre değişir mi?
D) Tam anlamıyla adaleti sağlamak mümkün müdür?
E) En iyi yönetim biçimi nedir?

Cevap: C

24. Paradoks; düşünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen ve karşıtlık olarak tarif edilir. Giritli bir filozofun “Bütün Giritliler yalancıdır.” sözüyle doğru mu yalan mı söylediği konusundaki çözümsüzlük, paradoks için bilinen bir örnektir.
Bir paradoksun çözümündeki zorluğun temel sebebi nedir?
A) Paradoksu dile getirene yönelik güven sıkıntısı
B) Paradoksların karışık olması
C) Cevaplar arasında aşılamayan bir çelişki olması
D) Paradoksların saçma olması
E) Paradoksların hayal ürünü olması

Cevap: C

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı

25. Bir argümanın ya da argümanı oluşturan önermelerin kendi içinde veya birbiriyle uygun olması o argümanın ya
da önermenin…………………..olduğunu gösterir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?
A) Çelişmez B) Gerçek C) İmge D) Tutarlı E) Geçerli

Cevap: D

26. Dil, bir toplumdaki en kapsamlı uzlaşımdır. Her insan, uzlaşılmış böylesi bir yapının içine doğar. Dil, öğrenilen bir yapıdır. Dil sayesinde sorular ve cevaplar üretilir. Kişinin kendini ve başkalarını anlayabilmesi, dilin doğru kullanılmasına bağlıdır. Dil, öğrenilen bir şey ise düşünme, neden öğrenilen bir durum olmasın ki?
Yukarıdaki parçadan çıkarılabilecek temel anlam nedir?
A) Dil, düşünmeyi yavaşlatır.
B) Düşünmek dili aşamaz.
C) Dil ve düşünme bir arada ele alınmalıdır.
D) Dile gelmeyen düşünceler boştur.
E) Farklı diller farklı

Cevap: C

27. “Önermelerin tek tek doğruluğundan bahsedilebilir. Tutarlılık ise tek tek doğru kabul edilen önermelerin birbirini yanlışlamaması, birbiriyle çelişmemesi durumudur. Örneğin “Deniz mavidir.” ya da “Deniz gridir.” önermeleri, havanın ve bölgenin durumuna göre doğru kabul edilseler de bir arada tutarsız önermelerdir.”
Bu açıklama aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir yanıttır?
A) Geçerlilik nedir?
B) Doğruluk ve gerçeklik aynı şey midir?
C) Gerçeklik göreceli midir?
D) Doğruluk uygunluk mudur?
E) Doğru olan tutarlı mıdır?

Cevap: E

28.
I. Türkiye’nin başkenti neresidir?
II. Özgürlük nedir?
III. Herkesin kabul edebileceği bir ahlak ilkesi var mıdır?
IV Zamanda yolculuk mümkün müdür?
V Semizotu astıma iyi gelir mi?
Yukarıdaki soruların hangileri felsefi sorulardır?
A) Yalnız II B) Yalnız IV C) I-II D) II-III E) III-V

Cevap: D

29. “Tasarruftan kaçının, suyu boşa harcamayın.” ifadesinde tasarruf kavramı yanlış kullanılmıştır. Anlam hatasını düzeltmek için onun yerine aşağıdaki kavramların hangisi getirilmelidir?
A) Tasavvur B) İsraf C) Ücret D) Tevazu E) Cimrilik

Cevap: B

1105
1012
489
89
198
85
824
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum