2016 YGS hatalı soru iddiası Türkçe, Fizik ve Felsefe'de...

2016 YGS hatalı soru iddiası Türkçe, Fizik ve Felsefe'de...
YGS 2016 sona erdi hatalı soru tartışmaları başladı. Uzmanlara göre 2016 YGS Türkçe, Fizik ve Felsefe testinde hatalı sorular olduğunu ileri sürdüler.

YGS 2016'da soru iptali gelebilir.

YGS sorularının değerlendiren uzmanlar Türkçe testinde 28’inci sorunun iki cevap şıkkı bulunduğunu, fizikte de soru kökünde ve cevap anahtarında hata olduğu için bu soruların iptal edilmesi gerektiğini belirttiler.

Felsefe testindeki 32’nci sorunun doğru olarak verilen E yanıtının yanlış olduğunu iddia eden uzmanlar, doğru yanıtın B olması gerektiğini vurguladılar.

Fen Bilimleri Temel Liseleri Bölüm Başkanları’nın sorularla ilgili yorumu şöyle:

Türkçe: Son yıllara göre daha güncel bir dil ve bakış açısıyla yazılmış metinlerden oluşturulmuş. Her seviyedeki öğrencinin çözebileceği; kolay, orta ve zor sorular var. Genellikle öğrencilerin şikâyet ettiği uzun soruların sayısı azaltılmış. Dil bilgisi sorularının sayısındaki azalma, ALES tarzı soruların sayısındaki artış sürüyor. İki yıl aradan sonra yeniden “anlatım bozukluğu” sorusu çıkmış. Ancak basın kopyasındaki 28’inci sorunun cevabı tatmin edici değil. ÖSYM’nin, ölçme değeri olmayan bu soruyu iptal etmesi beklenebilir. Çünkü, doğru cevap olarak açıklanan “E” şıkkı ile “D” şıkkı da sorunun yanıtı olabilir. Bu da sorun yaşatabilir.

Matematik: 40 matematik sorusunun 7’si geometri, 33’ü matematik konularıyla ilgili. Müfredat dışı soru yok. Sorular 2015 YGS matematik sorularına benzer biçimde düzenlenmiş. Son yıllarda olduğu gibi uzun metinli ve öğrencinin muhakeme gücünü ölçen problem sorularına yer verilmiş. Müfredata hâkim olan öğrencilerin fazla zorlanmadan çözebileceği sorular.

Geometri: Soru dağılımı geçmiş yıllarda alışık olduğumuz biçimde. Her seviyeden öğrenciye hitap eden, zorluk dereceleri farklılık gösteren bir sınav. Geometri soru sayısının 8’den 7’ye indiği görülüyor. Sürpriz sayılabilecek bir soru yok. Bilinçli çalışan öğrenciyi yormayacak bir sınav olmuş.

Kimya: Müfredata uygun, zorluk derecesi yüksek olmayan, bilgiye dayalı sorulardan oluşuyor. Karışımların ayrılması ile ilgili 26’ncı sorunun birincil öncülünde damıtma değil, ayrımsal damıtma denmesi daha uygun olurdu.

Fizik: Isı sıcaklık ile ilgili 9’uncu soruda soru kökünün “doğrudur” şeklinde verilmesi 3’üncü yargıda verilen bilginin yalnız maddelerin kütleleri düşünülerek oluşturulması ve öz ısılarının önemsenmemesi açısından üçüncü yargının soru cümlesinin “doğru olabilir” veya “kesinlikle doğrudur” şeklinde yöneltilmesi gerekiyor. Bu durumda doğru seçenek olarak ÖSYM “E” şıkkını vermiş, ama doğru yanıt “B” olmalı. Soru cümlesinin de düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenle bu sorunun da iptal edilmesi şart.

Biyoloji: Soruların konulara göre dağılımı ve içeriği müfredata uygunluk gösteriyor. Sorular kısa, ifadeleri net ve zorluk dereceleri orta güçlükte. 2016 YGS Biyoloji sorularının geçmiş yıllara göre zorluk derecesinin daha düşük olduğu söylenebilir.

Tarih: Soruların konulara dağılımı geçmiş yıllara benzerlik gösteriyor. 9 ve 10’uncu sınıf konularıyla ilgili sorular yoruma dayalı, kolaylıkla yapılabilecek tipte sorular.

İnkılap Tarihi: Sorular daha bilgiye dayalı. Temel bilgileri oturmuş öğrencilerin yapabileceği, ancak temel bilgileri eksik öğrencilerin zorlanabileceği sorular. Özellikle “Mustafa Kemal’in sine-i millete dönmek olarak nitelendirdiği gelişme” şeklindeki soru, şıklarda çeldiriciliği güçlü, ayırt ediciliği zor bir soru.

Coğrafya: 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından eşit sayıda sorular var, konulara dağılımı dengeli. Öğrencilerin bilgi birikiminin ölçüldüğü birkaç soru dışında genel olarak zorluk derecesi yüksek olmayan bir sınav. 

Felsefe: Sorular tüm müfredatı kapsıyor. Ancak öğrenciyi ezbere yönelten, daha çok kavram bilgisi gerektiren sorular var. Bu açıdan sınavın zor olduğu söylenebilir. Cevap anahtarında 32’nci sorunun yanıtı “E” olarak görünüyor. Oysa yanıt B olmalı. Çünkü paragraf kişiyi ahlaken sorumlu tutabilmek için onun özgü olması gerektiğini anlatıyor. Soru kökü ise anlayışı dile getiren felsefi görüşü soruyor. Bu görüş “indeterminizm”dir. Yanıt B olmalı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Bilgiye dayalı, müfredat dışı bir soru yok. Soruların geçmiş yıllara göre zorluk derecesi yüksek ve kavram bilgisi sorgulanmış.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.