6. Sınıf FCM Din Kültürü Sayfa 53-56 Cevapları

6. Sınıf FCM Din Kültürü Sayfa 53-56 Cevapları

6. Sınıf FCM Yayıncılık Din Kültürü 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 53, 54, 55, 56 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan satırlara yazınız.

1. Namaz ibadetinin İslam dinindeki yeri ve önemi hakkında bilgi veriniz.
Cevap: Namaz kul ile Allah arasındaki bir bağdır. İslam dininde namazın önemini başın bedendeki önemi gibidir. Namaz ile bir mümin sürekli olarak Allah’ı anar ve kendini O’nunla iletişim halinde hisseder. Namaz insan nefsini terbiye eder, ruhunu kötülüklerden arındırır, kişilerin ahlaklı bireyler olmasını sağlar.

2 Namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkı sağlar? Açıklayınız.
Cevap
: Namaz ibadetine devamlı devam edildiğinde/aksatılmadığında insanın ahlakını güzelleştirir. Çünkü Allah Teala ankebut süresinden namaz gibi ibadetlerin insanı kötülüklerden alıkoyduğunu buyuruyor.

3. Sabah namazının sünneti nasıl kılınır? Anlatınız.

1. Rekat

  • “Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya” diye niyet ederiz.
  • “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
  • Subhaneke‘yi okuruz.
  • Euzü-besmele çekeriz.
  • Fatiha okuruz.
  • Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
  • Rüku‘ya gideriz.
  • Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Besmele çekeriz.
  • Fatiha okuruz.
  • Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
  • Rüku‘ya gideriz.
  • Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.
  • Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
  • “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

4. Namazın içindeki farzlar nelerdir? Yazınız.
Cevap: Namazın içindeki farzlar altıya ayrılır. İftitah tekbiri, Kıyam, Kıraat, Rüku, Secde, Kâde-i âhıre.

1- İftitah tekbiri: Namaza başlarken “Allahü ekber” demektir. Başka kelime söylemekle, tekbir alınmış olmaz.
2- Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Ayakta duramayan hasta, oturur. Oturarak kılamayan yatarak ima ile kılar.
3- Kıraat: Namazda, Kur’an-ı kerimden sure veya âyet okumaktır.
4- Rüku: Ayakta okuma bittikten sonra, eğilip elleri dize koymaktır.
5- Secde: Rükudan sonra yere kapanmaktır.
6- Kâde-i âhıre [son oturuş]: Son rekatta Ettehıyyatüyü okuyacak kadar oturmaktır.

5. Camilerin toplumsal açıdan ne gibi işlevi vardır? Örnekler veriniz.
Cevap
: Camiler İslâm’ın özünde yer alan bu birlik ve beraberlik ruhunun insanlara kazandırıldığı, insanların birbirleriyle kaynaştığı ve toplumsal dayanışmanın temellerinin atıldığı kutsal mekânlardır. Camiler İslam’ın ilköğretim kurumlarıdır.

6. Hz. Zekeriya’nın (a.s.) hayatı hakkında kısaca bilgi veriniz.
Cevap: Hz. Zekeriya (a.s.), İsrail oğullarına gönderilen bir peygamberdir. Soyu Süleyman (a.s.)’a dayanır. Hz. Zekeriya’nın babasının ismi Azan, dedesinin ismi Müslim, büyük dedesinin ismi ise Sadun’dur. Hz. Zekeriya(a.s), arkadaşı İmran’ın kızı Elisa ile evlendi. Hz. İsa (a.s.)’ın annesi Hz. Meryem ile Elisa kardeştir. Zekeriya peygamber marangozluk yapardı. Kavmi bir olan Allah inancına davet etmiş ancak kavmi onu öldürmüştür.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi vacip namazlardan biridir?

A) Teravih namazı B) Akşam namazı C) Vitir namazı D) Teheccüt namazı
Cevap: C

2. “Namaz direğidir.
Yukarıdaki hadiste boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?
A) Ahlakın B) İnsanın C) Amellerin D) Dinin
Cevap: D

3. Aşağıdaki namazlardan hangisini bir grup Müslüman kıldığında diğerlerinden sorumluluk kalkar?

A) Cuma namazı B) Cenaze namazı C) Bayram namazı D) Sabah namazı
Cevap: B

4 Aşağıdaki namazlardan hangisinin rekât sayısı yanlış verilmiştir?

A) Akşam namazı beş rekâttır.
B) Öğle namazı on rekâttır.
C) Bayram namazı iki rekâttır.
D) Yatsı namazı sekiz rekâttır.
Cevap: D

5. Sabah ezanında, diğer vakitlerde okunan ezanlardan farklı olarak hangi ifade söylenir?
A) Essalâtü hayrun minen nevm. B) Kad kâmetis salah.
C) Hayye ales salah. D) Lâ ilâhe illallah.
Cevap: A

6 Aşağıdakilerden hangisi namazın dışındaki farzlardan biri değildir?
A) Hadesten taharet B) İstikbal-i kıble C) Kıyam D) Necasetten taharet
Cevap: C

7 Aşağıdaki namazlardan hangisinin cemaatle camilerde kılınması zorunludur?
A) Teravih namazı B) Öğle namazı C) Vitir namazı D) Cuma namazı
Cevap: D

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, yay ayraç içinde verilen kelime ve kavramlardan uygun olanları ile tamamlayınız.

1. Farz ve vacip namazlar dışında sevap kazanmak için kılınan namazlara nafile adı verilir.
2. Namazdan önce abdest almaya hadesten taharet denir.
3. Namazda Kur’an okumaya kıraat adı verilir.
4. İslam dini namazların cemaatle kılınmasını teşvik etmiştir. Teravih namazı sünnet bir namazdır ve yatsı namazından sonra kılınır.
6. Cenaze namazı ayakta kılınır. Bu namazın rükû ve secdesi yoktur.
7. Namazların camilerde cemaatle kılınması Müslümanların paylaşma ve yardımlaşma içinde olmasına katkı sağlar.
8. Bedenin, giysilerin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasına necasetten taharet denir.

Ç. Aşağıdaki Fil suresinde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.
Bismillâhirrahmânirrahîm. Elem tera keyfe e’ale Rabbüke bi eshâbilfîl. Elem yec’al keydehümff tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl.Termîhim min siccîl. Fece’alehüm keasfin me’kûl.

D. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. İslam’da farz olan ibadetlerden biri. (Namaz)
2. Farz ve vacip dışında sevap kazanmak için kılınan namazlar. (Nafile)
3. Namazda kıbleye yönelmek. (İstikbali kıble)
4. Kur’an’da namaz anlamına gelen kavram. (Salat)
5. Namazda ayakta durmak. (Kıyam)
6. Namaz vaktinin geldiğini bildirmek üzere yapılan çağrı. (Ezan)
7. Namazdan önce el, kol, yüz, ayaklar gibi organları yıkamak suretiyle yerine getirilen temizlik. (Abdest)
8. Marangozluk mesleği ile bilinen ve İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden biri. (Zekeriya)
9. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan sünnet namaz. (Teravih)
10. Yatsı namazından sonra kılınan üç rekâtlık vacip namaz. (Vitir)
11. Namazda elleri dizlere koyup yere paralel olarak eğilmek. (Rükû)
12. İslam’da ibadet edilen mekân. (Cami)
13. Vefat eden kimselerin ardından kılınan namaz. (Cenaze)
14. Namaza “Allâhü ekber.” diyerek başlamak. (İftitah tekbiri)
15. Fil ordusuyla Kâbe’ye saldıran kişi. (Ebrehe)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
202
66
511
44
25
47
449
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum