6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 158-161 Cevapları

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 158-161 Cevapları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri 5. Ünite 2. Bölüm Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması Sayfa 158, 159, 160, 161 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. BÖLÜM SESİN FARKLI ORTAMLARDA FARKLI DUYULMASI

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158 Cevabı Meb Yayınları

Çevremizde çok farklı sesler vardır. İşittiğimiz pek çok sesi birbirinden ayırır ve tanırız. Büyüklerimizin sesi ile arkadaşlarımızın sesini kolayca ayırt edebiliriz. Bize seslenen kişiyi sesinden tanırız.
Görseldeki bebeklerin oyuncaklarından çıkan sesler aynı mıdır? Bir davula farklı cisimlerle vurulursa çıkan sesler aynı olur mu? Davula suyun içinde vurduğumuzda çıkan sesler aynı olur mu?

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı Meb Yayınları

Değerlendirme:

1. Farklı cisimlerle üretilen sesler farklı mıdır?

Cevap: Farklı cisimlerle üretilen sesler farklıdır. Her cisimden farklı sesler çıkar. Cisimlerin yapıldığı maddeler çıkardıkları sesi etkiler.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı Meb Yayınları

Değerlendirme:

1. Ses kaynağının bulunduğu ortam değişince duyulan ses hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Cevap: Ses bulunduğu ortama göre değişir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı Meb Yayınları

1) Müzik öğretmeni aşağıda görülen müzik aletlerini sınıfa getirerek seslerini öğrencilere dinletiyor. Öğrenciler, müzik aletlerini görmedikleri halde sesin hangi müzik aletine ait olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyor. Bu durum sesin hangi özelliğiyle açıklanabilir?

Cevap: Müzik dersinde yukarıda resmi bulunan çalgı aletlerinden çıkan sesleri, öğrenciler, görmeden gözleri kapalı bilebilirler, çünkü her maddeden farklı sesler çıkar. Çıkan seslerin farklılığını algılayabiliriz.

2) İbrahim, eline aldığı metal kaşığı yavaşça masaya, sıranın metal ayağına, kalorifer peteğine ve pencerenin camına vuruyor. Her denemede aynı metal kaşığı kullanmasına rağmen farklı sesler duyuyor. Bu durumu İbrahim’e nasıl açıklayabilirsiniz?

Cevap: Ses bulunduğu ortama ve etkilendiği maddeye göre değişir.

3) Kerem, okulda düzenlenen etkinlikte mini bir konser vermiştir. Ancak Kerem, sazın sesinin evdekinden farklı çıktığını fark etmiştir. Bu durumun nedeni ne olabilir?

Cevap: Okulun ve evin akustik ortamının farklı olmasından dolayı.

4) Gökay, aynı ses kaynağını üç farklı ortama koyarak bir deney tasarlıyor. Kaynaktan çıkan sesleri kati, sıvı ve gaz ortamda dinliyor.
Radyo
Tahta
Hava
Gökay
Gökay bu deneyle neyi öğrenmek istemiştir?

Cevap: Sesin hangi ortamlarda daha iyi yayıldığını anlamak için bu deneyi yapmıştır.

Bu deneyde ses, hangi ortamlarda daha süratli yayılmıştır?

Cevap: Katı ortamda ses daha hızlı yayılmıştır.

5) Aynı cisimlerle üretilen seslerin farklı olmasını açıklayan bir deney düzeneği hazırlayınız?

Cevap: Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayıldığını biliyoruz. Ancak katıların ya da sıvıların hepsinde aynı ses oluşmaz. Topuk­lu bir ayakkabıyla farklı zeminlerde yürüdüğü­müzde farklı sesler çı­kar. Buradan her maddenin farklı ses çıkardığı so­nucuna ulaşabili­riz.Zeminler farklı, ayakkabı aynı olduğunda farklı sesler oluşur. Zemin aynı iken farklı ayakkabılar da farklı sesler çıkarır. Lastik tabanlı, kauçuk tabanlı ya da kösele tabanlı ayakkabıların tahta zeminde çıkar­dığı sesler farklı olur.

Kaynak:Eğitim Sistem

55
35
34
34
35
55
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.