6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 191 Cevapları

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 191 Cevapları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Sayfa 191 Araştıralım-Tartışalım ve Pekiştirelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sınıfta ders boyunca öğretmeninizi hem dinliyor hem de izliyorsunuz. Tabii bu esnada nefes alıp vererek solunum yapmaya, teneffüste yediğiniz yiyecekleri sindirmeye devam ediyorsunuz. Ayrıca kalbiniz düzenli çalışmaya devam ederek vücudunuza kan pompalıyor. Aslında siz farkında olmadan vücudumuzdaki tüm sistemler ve bunlara bağlı organlar, kendi görevlerini yapmaya devam ediyor. Bu kusursuz işleyiş nasıl gerçekleşiyor?

CevapSoluk Alıp Verme Mekanizması: İnsanda soluk alıp verme; kaburgalar arası kaslarla, diyafram kasının kasılıp gevşetmesiyle meydana gelir.

Soluk Alma
Oksijence zengin havanın solunum yollarından geçerek alveollere dolmasına soluk alma denir.
Soluk alırken;
Diyafram kasılır (düzleşir).
Kaburgalar arası kaslar kasılır.
Göğüs boşluğu hacmi artar, iç basınç azalır.
Akciğerler genişler.
Karın boşluğu hacmi azalır, karın iç basıncı artar.
O2 alveollere geçer.
Soluk Verme
Oksijeni azalmış havanın alveollerden vücudun dışına verilmesine soluk verme denir.
Soluk verirken;
Diyafram gevşer (kubbeleşir).
Kaburgalar arası kaslar gevşer.
Göğüs boşluğu daralır, iç basınç artar.
Akciğerler daralır.
Karın boşluğu hacmi artar, karın iç basıncı azalır. CO2 dışarı atılır.

Denetleyici ve düzenleyici sistemimizi oluşturan sinir sistemimiz ve iç salgı bezleri, vücudumuzdaki sistemlerin düzenli ve birbiriyle uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktadır.
Siz de aynı şekilde birçok sistemin beraber ve uyum içerisinde çalıştığı durumlara dair araştırmalar yaparak bulduğunuz sonuçları arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: İnsanda Sindirim Sistemi. İnsanda sindirim kanalı; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşur. Ayrıca karaciğer ve pankreas yaptığı salgılarla sindirime katkı sağlar.

Aşağıdaki görselde gösterilen iç salgı bezlerinin isimlerini bulunuz ve numaralarla eşleştiriniz. Tablonun ilgili kısmına bu bezlerin salgıladıkları hormonların isimlerini yazınız.

NUMARA İÇ SALGI BEZİNİN ADI SALGILADIĞI HORMON
1 Hipofiz Büyüme
2 Tiroid Tiroksin
3 Pankreas İnsilünn / Glukagon
4 Böbreküstübezi Adrenalin
5 Eşeysel Bezler Testis
6   Yumurtalık

 

Kaynak:Eğitim Sistem

151
13
64
7
89
18
18
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.