6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Bizi Biz Yapanlar Cevapları

6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Bizi Biz Yapanlar Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Biz ve Değerlerimiz Sayfa 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 Bizi Biz Yapanlar Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları

1. Millî takımlarımızın galibiyetlerinde millet olarak duyduğumuz ortak sevinci, millî birlik ve beraberlik açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Söyleyiniz.
Cevap: Milli takımlarımızın oynadıkları maçlarda bizleri temsil eden bireylerdir. Türk milleti adına orada bir mücadele söz konusudur. Milli takımın başarısı bizleri çok mutlu eder ve sevindirir, takımımızın başarısız bir sonuç alması ise bizleri üzer. Milli takımın kazanması da kaybetmesi de bizi etkiler. Bu da millet olarak birlik ve beraberlik içinde olduğumuzun göstergesidir.

2. Gelenek ve göreneklerimizden bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Gelenek: Bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır.

a) Doğumla ilgili gelenekler; Yörede, kadının ilk doğumuna önem verildiğinden daha çok ilk bebek için hazırlıklar yapılmakta, diğer doğumlarda özel bir hazırlığı ihtiyaç duyulmamaktadır. Çocuk doğunca hısım akraba o eve çocuk görmeye giderler. Çocuk görmeye gitmeye "Doğuya Gitme" denilir. Hazırladıkları hediyeleri, öğle yemeğinden sonra alıp çocuk evine gidilir. Hediyeler uygun şekilde verilir.

b) Askere uğurlama ve asker karşılama; Askere gitmeden iki hafta kadar önce gidecek olanların ve arkadaşlarının düzenlediği eğlenceler başlar. Akrabalar ve komşular tarafından askere gidecek kişi eve davet edilerek ağırlanır. Askere gidileceği akşam namazından öncesi askerler önde, imam ve hak arkasında olmak üzere imam tarafından dua edilir.

c) Bayram gelenekleri; Yöre halkı dini örf ve adetlerine çok bağlıdır. Bilhassa üç ayların girişiyle oruç ve namaz ibadetlerinde, hayır, hasenat işlerinde artmalar olur.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları

Komşuluk ilişkilerinin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: İki komşun bir birine huzur vermeli ve her komşu kendini başkalarının komşuluğunda güvenli ve huzurlu bir ortamda hissetmesi gerekir. Bu durum, İslam dininin muaşeret ve ahlak ilkelerinde vurgu yaptığı bir konudur. İnsanların dünya ve ahiretlerinde saadete ermeleri için geniş ve mükemmel bir programı olan İslam dini bireysel ve sosyal yönleri ve gereksinimleri gözetleyen bir dindir. İslam dini komşuluk konusunda da yararlı tavsiyelerde bulunmuştur, öyle ki bu tavsiyeler günümüz dünyasında insanların ve özellikle komşuların ilişkilerinin renksizleştiği bir dönemde yararlı ve kayda değer sayılır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları

Türkçenin önemine dair afişler yan tarafta verilmiştir. Afişleri inceleyip düşüncelerinizi söyleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları

Aşağıdaki afişleri inceleyerek Türkçenin toplumsal birlik oluşturmadaki rolü üzerine bir kompozisyon yazınız.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları

Çanakkale Şehitliği’nde yurdumuzun her tarafından şehitlerimizin bulunmasını, millî birlik ve beraberlik açısından nasıl yorumlarsınız? Söyleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları

Gelenek ve göreneklerimizin önemli bir parçası olan düğünlerimizin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları

“Bu evlerde yaşayan insan, aynı zamanda sokağı takip edebilir, neredeyse gelen geçen herkese selam verme imkânına sahiptir.” ifadesinden yola çıkarak böyle bir evin toplumsal birliktelikteki rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz? Tartışınız.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları

1- Kültür öğelerinin nesilden nesile aktarılmasını sağlar. (Dil)
2- Düğün merasimlerimiz dost ve akrabaların bir araya toplanmasını sağlar. (Gelenek ve Görenekler)
3- Türk milleti asırlar boyunca üç kıtada güçlü devletler kurmuş bir millettir. (Tarih)
4- Zekât, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlar. (Din)
5- Kültürümüze uygun olarak oluşturulan geleneksel Türk konutlarımız hâlâ ayaktadır. (Gelenek ve Görenekler)
6- Çanakkale Zaferi’nde milletçe destan yazdık. (Tarih)
7- Ramazan ve Kurban Bayramlarının kutlanması, millî birlik ve beraberliğimiz için önemli günlerdendir. (Gelenek ve Görenekler)
8- Kültürel yapıya göre oluşturulan şehirler toplumsal birlikteliğin sağlanmasında önemlidir. (Mimari)
9- Birliğimizi ve dirliğimizi sağlayan önemli iletişim aracıdır. (Dil)
10- Yiyecek, giyecek, el sanatları, spor müsabakaları vb. bizi bir araya getirip ortak duygularda buluşmamızı sağlar. (Gelenek ve Görenekler)

544
392
451
267
145
319
296
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum