Bu da Benim Öyküm Metni Cevapları (6. Sınıf)

Bu da Benim Öyküm Metni Cevapları (6. Sınıf)
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Okuma Kültürü Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17 Bu da Benim Öyküm Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarına yazımızn devamından ulaşabilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 1. Tema Okuma Kültürü Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17 Bu da Benim Öyküm Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BU DA BENİM ÖYKÜM

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 12 Cevabı

1. Kitap okumayı sever misiniz? Niçin?
Cevap: Ben mesela kitap okumayı çok seviyorum. Üzgün olunca, çaresiz olunca, insanlardan sıkılınca seçiyorum dolabımdan bir kitap ve bazen geç fark etmeden üç dört saat kitap okuyorum. Ve sonrada diyorum ki, iyi ki kitaplar var.

2. Hangi tür kitapları okumayı seviyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Kitap türü pek seçmem. O anki ruh halime bağlı konusu ilgimi çekerse okurum. Özellikle kişisel olarak beni geliştirebilecek eserler ile konusu itibari ile sürükleyici romanlar tercihimdir.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 14 Cevabı

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyerek bunların anlamlarını tahmin ediniz.
Cevap: Kelime veya Kelime Grubu: Denize girmek, oyun oynamak

Tahminim: Denizde yüzmek, arkadaşlarla oyunlar oynamak

B) Tahminlerinizin doğruluğunu TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz
Cevap: Tahminlerim doğru çıktı.

2. ETKİNLİK

1. Yazar, tanıştığı ilk kitaptan neden “büyülü kitabım” diye söz etmektedir?
Cevap: Çünkü yazarı çok etkilemiştir. Üstünden uzun süre geçmesine rağmen hala kitap aynı etkisini sürdürmektedir. Yazar bu durumu şöyle anlatmaktadır: O kitap sayesinde beynimin bir yerlerinde kilitli duran, arkasında ne olduğunu hep çok merak ettiğim ama bir türlü açmaya cesaret edemediğim dev kapılardan birini ilk kez aralamıştır. demektedir.

2. Yazar, kitaplarda nasıl bir dünya keşfetmiştir? Açıklayınız.
Cevap: Yazar kitaplar sayesinde çok farklı deneyimler edindiğinden bahseder. Kitaplar sayesinde renkler, sesler, insanlar, olaylar ve bilinmeyenlerle dolu gizemli ve baş döndürücü güzellikte düşsel bir dünya keşfeder.

3. Kitaplar, yazarda hangi duyguları uyandırmıştır?
Cevap: Kitaplar yazar olduğu zamandan başka zaman ve yerlere götürmektedir. Sıkıldığında oyalayan, onu güldüren, gitmediği ülkelere götüren, yaşayamadığı dönemleri gözleri önüne getiren muhteşem sığınma yerleridir kitaplar.

4. Sizin de büyülü bir kitabınız olsaydı neler anlatmasını isterdiniz?
Cevap: Bana bilmediğim duyguları yaşatmasını, beni gitmediğim ülkelere götürmesini, hayal gücümü geliştirmesini, bana yeni şeyler katmasını isterim.

5. Bir insana kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu sizce nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bence bir insana kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu onun seviyesine uygun kitaplar okumasını sağlamak, beğenebileceği kitaplar hediye etmek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kitaplar almaktır. Çünkü okunacak kitabın ilgi alanımızı hitap etmesi bizi o kitaba daha çok yaklaştırır. Böylelikle severek kitap okumuş oluruz ve okuma alışkanlığı kazanmamızı daha kolay bir hale gelir.

6. Bir yazarla tanışma fırsatınız olsaydı kiminle tanışmak ve ona ne sormak isterdiniz? Anlatınız.
Cevap: Bir yazar ile tanışmak isteseydim Atilla İlhan ile tanışmak isterim . O şu anda yaşasaydı ona sormak istediğim sorularım olacaktı .Çünkü onun eserlerini okumak beni son derece mutlu ediyor. Hem toplumsal, hem bireysel şiirler yazığı için onunla konuşmak isterdim. Ona eserlerini nasıl bir duygu içinde , nasıl bir ortamda yazdığını sormak isterdim . Acaba şiirlerini gece yarısı mı yazıyor, yoksa sabahın erken saatlerinde mi yazıyor diye sorardım.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 15 Cevabı

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.

A) Yukarıdaki görseller arasındaki farkları açıklayınız.

  • Birinci resimde dört, ikinci resimde üç kişi vardır.
  • Birinci resimde abajur vardır, televizyon yoktur; ikinci resimde abajur yoktur, televizyon vardır.
  • İki resimde de insanlar farklıdır. Koltukların renkleri farklıdır.
  • Birinci resimde insanlar kitap okumakta ya da okunulan kitabı dinlemektedirler. İkinci resimde herkes televizyon izlemektedir.

B) Yukarıdaki görsellerden hangisi sizin günlük yaşamınızı yansıtmaktadır?

Günlük yaşamınızda ailenizle beraber en sık yaptığınız şeye göre bu soruyu siz cevaplayınız.
Herkesin televizyon izlediği görsel benim günlük yaşamımı yansıtmaktadır.

C) Hangi görseldeki ailenin bir üyesi olmak isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.

Doğru olan, ilk resimdeki ailenin üyesi olmak istemektir. Çünkü kitap okumak, televizyon izlemekten daha faydalıdır. Gelişmiş ve kültürlü bir toplum olmak istiyorsak, hem bireysel olarak hem de ailecek kitap okuma alışkanlığı edinmemiz gerekmektedir.

4. ETKİNLİK

Seneca (Seneka)’nın “Bir kütüphane bin hapishane kapatır.” sözünden hareketle öğretmeninizin açıklayacağı konuşma kurallarına uygun bir konuşma yapınız.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri duygu ve düşüncelerinize uygun şekilde tamamlayınız.

A) Kitaplar dost gibidir. Çünkü her zaman yanımızdadırlar.
B)
Kitaplar hayatımızda önemli bir yere sahip olmalıdır. Ama günlük yaşantımızdaki işlerimizi, görevlerimizi kitap okumak için aksatmamamız gerekir.
C)
Bir yazar olsaydım konusu uzay macerası olan bir kitap yazmak isterdim. Ayrıca bu kitabımın çok ilgi görmesini, fuarlarda okuyucularımla buluşup okuyucularımın kitaba dair eleştirilerini birebir dinlemek isterdim.

6. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 16 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde varlıkları karşılayan kelimeleri belirleyerek yandaki bölüme örnekteki gibi yazınız.

HAZİNE SANDIĞI

Kitap, en büyük hazinedir. Çünkü bir kitap satın aldığımızda yalnızca yarım kilo kâğıt, mürekkep ve tutkal satın almış olmayız; tamamıyla yeni bir yaşamı da almış oluruz. Bu nedenle bilgi ve heyecan dolu bir kitabı, Karun’un hazinelerine bile değişmem. Benim kitaplığım aynı
zamanda hazine sandığımdır. Aklımı ve kalbimi bu sandıktaki mücevherlerle doldurur, her kitapta bambaşka hayallere koşarım.

7. ETKİNLİK

Etkinlik: Aşağıda bir kütüphanenin okuma salonunda yer alan masalar verilmiştir. Masalardaki oturma düzenini, yönergeler doğrultusunda bulunuz ve soruları cevaplayınız.

Kare masada size göre soldaki sandalyede Halil oturmaktadır.
2. Dikdörtgen masada size göre sağdaki sandalyede Zeynep oturmaktadır.
3. Halil’in oturuş yönüne göre soldaki sandalyede Aynur vardır.
4. Zeynep ile sırt sırta oturan kişi Emine’dir.
5. Yuvarlak masada size göre sağdaki sandalyede Mustafa oturmaktadır.
6. Aynur’un karşısındaki sandalyede Onur vardır.
7. Zeynep’in oturuş yönüne göre solunda İpek, İpek’in karşısında ise İlker oturmaktadır.
8. Yuvarlak masada Mustafa’nın oturuş yönüne göre sağında Kemal vardır.
9. Zeynep’in karşısında Özer oturmaktadır.

1. Sırt sırta oturan kişileri, size göre soldan sağa doğru sıralayınız.
Cevap:
Zeynep – Emine, Mustafa – Halil

2. Hangi kişilerin karşısındaki sandalyeler boştur?
Cevap:
Kemal, Halil

3. A) Hangi masada oturan kişi sayısı daha fazladır?
Cevap:
Dikdörtgen masada oturan kişi sayısı daha fazladır.

B) Bu masadaki kişilerin adları alfabetik olarak sıralandığında sondan ikinci kişi kim olur?
Cevap:
Onur

8. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 17 Cevabı

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz

Artık, güneş doğmaya başladı. Biraz sonra da tıkırtılar başlar. Ah, işte küçük beyimiz de geldi! Ne güzel bir bebek! Hanımım da burada. Ne güzel her şey! Şu tahtalarımın üzerinde serili olan halı sıcacık tutuyor beni. Pencerelerimdeki dantelli perdeler, hanımımın küçük beye okuduğu masal kitapları… Ne kadar da mutluyum! Hele şu kış günleri sıcacık oluyorum. Dışarısı buz gibiyken ben sıcacığım.

Her şey çok güzeldi. Ta ki o güne kadar… Ailem gidiyor. Nereye gidiyorlar bilmiyorum. Halımı aldılar, kitaplığımı boşalttılar, perdelerimi çıkardılar, bomboş kaldım. Neden gittiler, bıraktılar beni? Günlerce düşündüm. Bulamadım. Yavaş yavaş çatırdamaya başladım. Sıvalarım dökülüyor, tahtalarımı kurtlar kemiriyor. Ağlıyorum hep. Beni ne duyan var ne anlayan. Korkuyorum çok. Artık kışları sıcak değilim. Kitaplarıyla beni keyiflendiren, ocağımı yakan yok. Çok üşüyorum. Ailemi istiyorum. Bekliyorum günlerdir ama onlar gelmiyor.

B) Yukarıdaki metinde hangi varlık konuşturulmuştur?

Ev konuşturulmuştur.

C) Okul kütüphanesindeki bir kitabı konuşturarak aşağıya onun duygularını anlatan, hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi yazarken yazım ve noktalama kurallarına uymayı unutmayınız. Metninize uygun bir başlık yazınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun Türkçeye katkıları ile ilgili araştırma yapınız.

Bu konu ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

757
722
468
173
152
168
389
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum