8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Kimyasal Tepkimeler Cevapları

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Kimyasal Tepkimeler Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 4. Ünite Madde ve Endüstri Sayfa 106, 107, 108, 109 Kimyasal Tepkimeler Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı

Yaşam için vazgeçilmez olan su, hidrojen ve oksijen atomlarının birleşmesinden oluşur. Yanıcı özelliğe sahip olan hidrojen ile yakıcı özelliğe sahip oksijenden su nasıl oluşur?

Cevabı: Su yanıcı bir madde değildir. Bu özelliği nedeniyle ateş söndürücü olarak kullanılır. Fakat suyun bileşimindeki Oksijen yakıcı bir gazdır, Hidrojen ise yanıcı bir gazdır. Oksijen ve hidrojen birleşerek söndürücü olan suyu oluşturur.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı

Kimyasal Tepkimeler Nasıl Oluşur?

Bir odun baltayla ikiye kesildiğinde odunun yalnızca şeklinde bir değişim olur. Fakat odun yakıldığında geriye kalan kül, odunun özelliklerini taşımaz. Yanma, paslanma, çürüme, ekşime, gibi olaylar sonucunda maddenin iç yapısında değişimler olur, yeni maddeler oluşur. Maddelerin kimyasal değişime uğrayarak yeni maddeleri oluşturma sürecine kimyasal tepkime denir. Vücudumuzdaki sindirim, solunum gibi faaliyetler, fotosentez olayı, yemeğin pişmesi gibi olaylar kimyasal tepkimeler sonucu meydana gelir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı

Kimyasal Tepkimelerde Kütlenin Korunumu

Birden çok maddenin kimyasal tepkimesi sonucu farklı maddeler oluştuğunu öğrendiniz. Acaba kimyasal tepkimeler sonucunda kütle nasıl değişir?

Cevabı:  Kimyasal tepkimeler, olaya giren maddelere ait taneciklerin (molekül, atom ya da iyon) çarpışmaları ile gerçekleşirler.Enerjileri yeterli olan taneciklerin çarpışmaları sonucunda kimyasal bağlar koparak moleküller atomlarına dağılır ve atomlar yeniden düzenlenerek farklı maddeler oluştururlar.Kimyasal tepkime, kimyasal değişim ve kimyasal olay eş anlamlıdır. Yanma, paslanma (oksitlenme), nötürleşme, mayalanma, fotosentez, çökelme gibi olaylar kimyasal değişime örnek olarak verilebilir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı

Bölüm Sonu Değerlendirme

1) Bir kaba 44 g A maddesi, 66 g B maddesi konuluyor ve iki madde tepkimeye giriyor ( A ve B maddeleri tamamen tükeniyor.). Tepkime sonucunda C ve D maddeleri oluşuyor. Tepkime sonucu 40 g D maddesi oluştuğuna göre kaç g C maddesi oluşmuştur?

3) Kimyasal tepkimeler sonucu oluşan bileşiklere örnekler yazınız.

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O   (Solunum Olayı)
2 Fe + 3/2 O2 →  Fe2O3 (Demirin Paslanması)
C + O2 → CO2    (Odunun yanması )
Fe + S —->FeS     (Demir – Sülfür)
C10H8 + 12O2 → 10CO2(g) + 4H2O(g)  (Naftalinin Yanma tepkisi) 
S2 + 2O2 → 2SO2   Kükürdün Yanması

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.