Ailenizdekilerin çocukluklarında oynadıkları oyunlar

Ailenizdekilerin çocukluklarında oynadıkları oyunlar
Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden çocukluklarında oynadıkları oyunlar hangileridir, eskiden oynanan oyunlar nelerdir, geçmişten günümüze oynanan oyunlar, eskiden oynanan oyunlar ve kuralları neler

Mendil Kapmaca

Babam eskiden öğrencilik zamanlarında bundan yirmi yirmi beş yıl önce sınıftaki arkadaşları ile oynadıkları oyunmuş ve çok severlermiş nasıl oynadıklarını anlatacağım. 

Mendil kapmaca nasıl oynarlardı. 

Sınıfta 40 kişilermiş bir kişi ortada oynanacak olan mendili tutar diğer kişi yedekte kalır geriye kalan öğrenciler esitlenerek takımlara ayrılırlar. düdük çaldığında kişiler çizgiyi geçmeden mendili kapmaya çalışırlar ve mendili kapan kişi 1 puan alır.

YAKAN TOP:

Yakan top oyunu en az 4 kişiyle oynanırdı.

Oyuncular ya sayışarak yada eşleşerek iki eşit sayıda grup oluştururlar ve ortaya geçen gurubu belirlemek için sayışma yapılırdı.Atış mesafesi için iki tarafa da çizgi çizilirdi ve bu çizgiyi geçmeden her iki taraftan topla çizginin içindeki oyunculara atış yapılırdı. Top kime değerse o çıkardı. Havadan gelen topu yere düşürmeden tutan bir hak daha kazanmış olurdu.

UZUN EŞEK:

İki türlü olanı vardı,birisi ferdi tek eşek olur,öbürü ise eşli oynanırdı. İki gurup halinde oynanan eşli uzun eşek, oyunu yöneten bir kişinin ilk baştaki kafasını bacaklarının arsına sokup eğilirdi ve arkadaşları da ardı ardına,onun arkasına dizilirlerdi,bur da amaç eşeği çökertmekti.

Herkes bir kişinin üzerine atlayarak bütün ağırlık ona verilir ve o şahıs üzerindeki yükü çekemeyip,yere düşerdi, buna eşek çöktü denirdi. Oyunu yönetene Üsteki ekip başı,parmakları ile bir sayı gösterirdi ve alttakilere sorardı.

Çattı pattı kaç attı?

Altta ki sözcü bir sayı söylerdi eğer,gösterilmiş rakamı bilmişse,guruplar yer değişirdi. Bu oyunda resmen altta kalanın canı çıkardı ve mızıkçılık çok olurdu.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.