Akılcı ilaç kullanımı ne demek

Akılcı ilaç kullanımı ne demek
Akılcı ilaç kullanımı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) nedir

Akılcı İlaç Kullanımı, DSÖ’nün 1985 yılında Nairobi’de tanımlamış olduğu şekliyle “Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir.”

Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa, akılcı olarak seçilebilir.

İlaç; hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla, vücutta istenilen bir etkiyi ortaya çıkarmak için kullanılan bitkisel, kimyasal ve biyolojik maddelerdir.

Akılcı ilaç kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Tanım olarak, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmelerini ifade eder. Akılcı ilaç kullanım ilkeleri; etkililik, güvenlilik, uygunluk ve maliyettir.

Etkinlik: Reçete edilmesi düşünülen ilaç, söz konusu endikasyonda (ilacın kullanılmasını gerektiren durum) istenilen etkileri gösterebilecek mi? “İlaç istenilen etkileri gösterebilmelidir.”

Güvenlilik: Öngörülen tedavi süresince, özellikle kronik kullanımda, kullanılması düşünülen ilacın yan etkileri nelerdir? “Hastanın alacağı riskler kabul edilebilir olmalıdır.”

Uygunluk: Reçete edilmesi düşünülen ilacın kontrendikasyonları (kullanılmaması gereken durumlar) nelerdir, hamilelerde kullanılabilir mi? İlacın veriliş yolu hasta için uygun mudur? “İlaç kolayca kullanılabilir formda olmalıdır.”

Tedavi Maliyeti: İlacın hastaya günlük toplam maliyeti nedir? Tedavi etmemenin iş gücü kaybı gibi durumlar nedeniyle hastaya ve topluma maddi açıdan etkisi ne olur? Komplikasyonlar ortaya çıkarsa maliyeti nasıl etkiler? “Tedavinin maliyeti düşük olmalıdır.”

39
32
32
31
62
31
129
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.