Mehmet TEBER

Mehmet TEBER

Alternatif Karne mümkün mü?

Alternatif Karne mümkün mü?

Sayılardan ibaret olan karne bize karne sahibi hakkında bilgi vermiyor maalesef. İşte aşağıda iki karne var. Siz çocuğunuz için hangi karneden almak isterdiniz?

Daha önce bu köşede günümüzde kullanılan karnelerin yetersizliğine değinmiştim. Öğrencileri sadece bir sayı olarak ifade etmenin o öğrenciye yapılan bir haksızlık olduğundan bahsetmiştim. Elimize aldığımız ve sayılardan ibaret olan karne bize karne sahibi hakkında bilgi vermiyor maalesef. İşte aşağıda iki karne var. Siz çocuğunuz için hangi karneden almak isterdiniz?  

KARNE-1

Osman adlı öğrencimizin şimdiki sistemde verilen karnesi.

Türkçe  : 4
Matematik: 3
Hayat Bilgisi: 5
Beden Eğitimi: 5
Resim: 4
Müzik: 4

Bu karne bize Osman hakkında pek bilgi vermiyor. Matematiğin 3 olduğunu biliyoruz ama çocuğumuzun Matematikte ne gibi becerilere sahip olduğunu, dersteki durumunu, zorlandığı noktalar bilmiyoruz. Kısacası bu karneye bakarak Osman hakkında bilgi edinmek çok zor. Osman sadece notlardan ibaret.

KARNE-2

Bu da fedakâr bir öğretmeninizin yukarıdaki karne ile birlikte velilerine verdiği başka bir karne. Ben bu ikinci karneyi daha faydalı buluyorum. Karne Osman’ın sosyal davranışları ve öğrenmeye karşı tutumu ile başlıyor ve derslerle devam ediyor.

Sosyal davranışlar: Osman sınıfında çok sevilir, zor durumlarda kendisine danışılan, güvenilen bir arkadaştır. Söylenenleri harfiyen yerine getirir. Kendi eşyalarını ve ona emanet edilen eşyaları itina ile korur. Sıra arkadaşı olarak tercih edilen biri. Her durumda söylenenleri çok dikkatli dinler. Problem çözmede hatasını anlayıp karşı taraftan özür diler. Başkalarını hoş görür.

Öğrenme ve çalışma davranışları: Osman derste geçen her şeyi her zaman ilgi ve dikkatle dinler ve beklenilen şekilde örnekler verir. Hep aynı süreklilikte ara vermeksizin verilen çalışmaları yapar. Çalışma zamanını çok iyi ayarlar. Malzemelerini tam olarak getirir ve istenilen malzemeyi doğru seçip derse hazırlık yapar. Ev ödevlerini tam olarak ve istenildiği gibi yapar. Yazıları çok düzenli ve göz alıcıdır. Defter düzeni çok büyük övgüye layık.

Türkçe: Osman yaşadıklarını büyük bir cesaretle anlatır. Resimli hikayeleri anlar, anlatır ve basit kelimelerle yazar. Kelimelerin yazılış şekillerini çok çabuk kavrar. Bitişik el yazısını aynı hizada ve çok temiz bir şekilde yazar. Aynen ve akıcı olarak sıra şaşırmadan yazar. Heceye ayırmayı, kelimeleri alfabeye uygun sıraya koymayı becerir. Özel isimleri bilir ve cümlede ilk harfini büyük yazar. Hemen hemen akıcı bir şekilde hatasız okur. Metni anlama becerisi çok iyidir.

Matematik: Osman’ın 100’e kadar olan sayıları saymada problemi yok, ancak bazen ters işlemleri karıştırabilmektedir. Her öğrenilen hesaplamaları çok iyi tekrar edip öğrenmeye çalışır. Öğrendiklerini yeni gelen bilgilere eklemekte zorluk çekmez. Toplama ve çıkarma ile ilgili hesaplamaları genellikle doğru yapar. İleri ve geri ritmik saymada problem yaşamaz.

Sanat-Müzik-Spor: Osman öğrenilen tekniklerle resimlerini detaylandırır. İlgiyle sanat eserlerini inceler. Emin bir şekilde müzik melodilerini kavrar ve söyler. Oyun müziklerini söyler ve hareketlerine katılır. Spor dersinde takım oyunlarının vazgeçilmezidir. Güçlü bir yapıya sahiptir. Oyun kurallarını kolay kavrar ve bunlara uyar. Top ile ve topsuz oyunlarda yeteneklerini geliştirmeye devam etmektedir.

Bireysel Öğrenme Etkinlikleri/ Başka Görüşler: Osman bireysel öğrenme etkinliklerine katılmamaktadır.

Yukarıdaki karneyi kısaltarak aldım. Bu karne biz Osman hakkında daha fazla bilgi veriyor. Osman’ın bir numaralar bütünü değil de bir insan olduğunu bu karnede daha çok görüyoruz. Onu daha yakından tanımış oluyoruz. Aynı ders içinde Osman’ı takdir edeceğimiz yerler de var, uyaracağımız yerler de.

Günümüzde kullandığımız karneleri değiştirebiliriz diye düşünüyorum. Hatta Alternatif Karne yarışmaları düzenlenebileceğine inanıyorum. Böyle bir yarışmadan daha güzel karne teklifleri çıkacağına eminim. Eğitimde yeniden yapılanmaya başladığımız şu günlerde karneleri de mercek altına almak faydalı olacaktır bence. Ne dersiniz?

Not: İkinci karne örneğini bana gönderen ve halen Sakarya’da öğretmenlik yapan Köksal Odabaş öğretmenime teşekkür ederim. Kendisine tüm çalışmalarında başarılar dilerim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Mehmet TEBER Arşivi