Aristoteles’in altın orta öğretisine örnek

Aristoteles’in altın orta öğretisine örnek
Aristoteles’in altın orta öğretisine örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

İnsanın nasıl bir hayat yaşadığında mutlu olabileceği sorusunu yanıtlamaya çalışırken Aristoteles, kişinin ancak tüm olanaklarını ortaya koyup bunları kullanarak, yani "kendini gerçekleştirerek" mutlu olabileceğini söylemiştir. Ayrıca mutluluğu üçe ayırır:

  1. Haz ve keyif.
  2. Özgürlük ve sorumluluk.
  3. Araştırmacılık ve filozofluk.

Bir insan bu üç yaşam tarzından yalnızca birini ya da ikisini benimserse mutlu olmaz ancak üçü dengeli bir şekilde bir arada bulunduğunda gerçek mutluluğa ulaşılabilir.

Mutlulukta dengenin önemini gözler önüne seren Aristoteles, insanlar arası ilişkilerde de bir "altın orta" olması gerektiğini savunur. Mesela ne çok cimri olmalıyız, ne savurgan; ne fazla atılgan olmalıyız, ne de çok korkak. Çok fazla ya da çok az yiyip içmek de kişi için kötüdür. Yani mutlu ve sağlıklı olmak isteyen kişinin hayatının her alanında bir ölçü ve denge bulunmalıdır. Aristoteles'in orta yol öğretisi budur.

Felsefede altın orta örnekleri

  • Cesaret erdemi, iki kötülüğün arasında durur: Yetersiz cesaret korkaklıktır; aşırı cesaret gözü karalıktır.
  • Nüktedanlık erdemi hödüklük ile şaklabanlık arasında; tevazu, utangaçlık ile utanmazlık arasında durur.
  • Her hazzı tadan, hiçbirinden uzak kalmayan haz düşkünü ve yabani gibi bunların hepsinden kaçan ise duygusuz olur.

4266
2179
1616
1311
1307
2367
4158
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.