Arkelerin bir kısmı, kaplıca sularında ve yanardağ ağızlarında yaşar

Arkelerin bir kısmı, kaplıca sularında ve yanardağ ağızlarında yaşar
Arkelerin bir kısmı, kaplıca sularında ve yanardağ ağızlarında yaşar. Bu tür arkelerin yüksek sıcaklıklara dayanma mekanizmaları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Arkeler, bazı özellikleri bakımından ökaryotlara benzeyen tek hücreli ve prokaryot hücre yapısına sahip mikroskobik organizmalardır.

Sıcak ortamları seven arke bakteriler için en uygun olan sıcaklık 65-85 C arasıdır. Bazıları 105 C ve daha yüksek derecedeki yanardağ bacası, derin deniz termal çukurları gibi koşullarda bile yaşayabilirler.

Bu canlıların proteinleri katlanma, bağ yapısının farklılığı, aminoasitlerin yer değiştirmesi gibi etkileşimlerle bu yüksek sıcaklık değerlerinde stabil yapılarını koruyabilmektedir.

Arkelerin bir kısmı kaplıca sularında ve yanardağ ağızlarında yaşar. Bu tür arkebakterilere termofilikler denir. Termofilikler, yüksek sıcaklıkta yaşamlarını devam ettirebilirler.

Bunun sebebi ise,

  • Membran lipitleri,
  • DNA yapıları,
  • Enzim yapılarının farklılıklarından kaynaklanır.

10
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.