Artık LYS’lere motive olma zamanı

Artık LYS’lere motive olma zamanı
Genel anlamda motivasyon, hedeflenen bir işe karşı istekli hale gelme durumudur.

Özellikle Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS)  az bir zaman kalan adayların zihinsel olarak toparlanmaları, kalan zamanı verimli değerlendirmeleri yalnızca önlerinde girecekleri sınavlara odaklanmaları birtakım süreçlerden sonra gerçekleşebilmektedir. Sınav sürecinde adaylar, motivasyonlarını önce düşünce bazında daha sonra eylem bazında yapılacak çalışmalarla kazanacaklardır. Bunun için önce sınava yüklenen anlam realize edilmelidir.

“Sınavlar, benim eğitim almam için herkes gibi geçmem gereken bir basamaktır. Elimden geldiği kadarıyla çalışıyorum. Kalan zamanda da deneme sınavlarıyla bilgi eksikliklerimi telafi edeceğim ve bunun karşılığını alacağım. Kendime inanıyor ve güveniyorum” düşüncesi en uygun olanıdır. Uygulama öncesi adaylar öncelikle kalan zamanı daha verimli şekilde kullanabilmeleri için stratejik olmalıdırlar. Soruları doğru çözmenin temelinde konuyla ilgili yeterli bilgilere sahip olmak yatar. Konu tekrarı, günlük saat sınırlamasından öte konu bitirme endeksli olmalıdır. Çalışılacak konu uzunsa birkaç oturuma bölünebilir. Bir konu en fazla 1,5- 2 saat çalışıldığında yararlı olabilir. Araya uzun olmamak kaydıyla dinlenme zamanı konmalıdır. Bir güne aynı dersin konularını koymak sıkıntı oluşturabilir.

Soru çözme pratiği, LYS’ye hazırlıkta soruların hızlı ve doğru çözümüyle test tekniğine alışmada önemli unsurlardandır. Bunun için girilecek LYS’lere yönelik nitelikli kaynaklar belirlenmelidir. Test çözümleri bittikten sonra mutlaka yanıtları değerlendirilmeli, yanlışlar gözden geçirilmeli ve çözülemeyen ve anlaşılamayan sorular kesinlikle bir bilene sorulmalıdır. Test analizlerinde cevaplanamayan veya yanlış cevaplanan sorular üzerinde titizlikle durulmalıdır. Bütün bu değerlendirmelerden sonra asıl neden konu eksiği ise bu eksiklikler telafi edilmelidir.

*FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü

Faruk ARDIÇ

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.