Asıl sınav; Tercih

Asıl sınav; Tercih
Üniversite sınavları kadar tercihler de mesleki kariyer açısından hayati öneme sahip. Bu dönemlerde hiçbir detayı kaçırmamak için sakin olunması gerekiyor.

LYS, YGS derken bir sınav dönemi daha bitti. Şimdi sıra tercih döneminde. Sınav sürecinde yaşanan stres, aileden ya da yakın çevreden gelen yoğun mesleki kariyer baskıları nedeniyle tercih döneminde dikkatli olmak gerekiyor. Yanlış kararlar sınav başarısını heba edebiliyor. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, tercih döneminde soğukkanlı olunması gerektiğini ifade ediyor. Acet, “Yaşamı sadeleştirmek gerek. Yani tercih dönemine odaklanıp hiçbir bilgi ve detayı atlamadan sınav başarınızı doğru kararlarla pekiştirmelisiniz. Diğer bir deyişle maçı hem sahada hem de masada kazanmalısınız.” diyor. Tercih döneminde hiçbir detayı kaçırmamak için dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde özetliyor:

Becerini keşfet

Hangi özelliklere ve yeteneklere sahip olduğunuzu bilmeniz önemli. “Ben neleri yapabilirim, yapabiliyorum?”, “Seçeceğim meslek ve bölümden beklentilerim nedir?” sorularının cevaplarını doğru bulabilirseniz sağlıklı bir tercihte bulunmuş olursunuz. Bu durum mutlu ve başarılı olma ihtimalini de artırıyor. Çünkü meslek, güvenli bir gelecek sunmakla beraber aynı zamanda istek ve hayalleri gerçekleştirme aracı.

En çok yapılan hata

Meslek ve bölüm seçimi, geleceğe yön veren en önemli kararlardan biri. “Puanım ziyan olmasın”, “Aile mesleğini sürdürmek için x bölümünü seçtim”, “Y bölümü geleceğin en popüler mesleği imiş” ya da “Ben z şehrinde kesinlikle okuyamam” gibi düşünceler tek kıstasmış gibi verilen kararlar en sık rastlanan hatalar. İlk bakışta oldukça masum görünen bu telkinler, sonrasında telafisi oldukça zor hasarlar oluşturuyor.

Yıllarını heba etme

Her yıl binlerce öğrenci yeniden sınavlara girerek meslek ve bölüm tercihlerini değiştiriyor. Ailelerin, rehber öğretmenlerin ve meslek uzmanlarının fikir ve deneyimleri tabii ki çok önemli. Ancak, seçtiğiniz zaman pişman olmayacağınız, kişilik özelliklerinizle özdeşleştirebileceğiniz kısaca mutlu olabileceğiniz mesleği seçmek ve seçimin sorumluluğunu üstlenmek birincil amacınız olmalı.

    

NASIL TERCİH YAPILMALI?

*Doğru ve bilinçli bir tercih yapabilmek için mutlaka bir ön hazırlık yapılmalı.

*Tercih etmek isteyeceğiniz üniversite, bölümler ve özel koşullarla ilgili ayrıntılı ve net bilgilere ulaşmalı.

* YGS-LYS ile ilgili uzman rehber öğretmenlerin hem teknik bilgilerinden hem de deneyimlerinden faydalanılmalı.

*Başarı sırası, taban puanı, puan türü, kontenjan, özel şartlar gibi sınava ait terimler önceden öğrenilmeli.

*Tercih sıralaması önce isteklerinize, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamasına göre yapılmalı.

*Kontenjan ve tercih eğilimlerindeki değişiklikleri göz önünde bulundurarak geniş bir yelpazede bir liste oluşturarak yerleşme olasılığı artırılmalı, diğer deyişle açıkta kalma riskiniz en aza indirilmeli.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.