Atatürk ve Müzik Metni Cevapları

Atatürk ve Müzik Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Atatürk ve Müzik Metni Sayfa 52, 53, 54, 57, 58, 59, 58, 59 Etkinlik Sorularını Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 52 Cevapları

HAZIRLIK

1. Kendinizi bir sanat dalıyla ifade etmek isteseniz hangi sanatı seçerdiniz? Niçin?
Cevap
: Müziği seçerdim. Duygularımı rahatça ifade edebileceğim tek alanı müzik olarak görüyorum.

2. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem vermesinin sebebi sizce neler olabilir?
Cevap
: Atatürk, bir milletin gelişebilmesi için sanatın gerekli olduğuna inanıyordu. “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözü de sanatın toplum için gerekliliğini ortaya koymuştur.

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 56 Cevapları

1. ETKİNLİK

Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.

Damga vurmak: İz bırakmak.
Evrensel: Bütün insanlığı ilgilendiren.
Tasdiklemek: Onaylamak.
İhtimam: Özen.
Fasıl: Peşrev, nakış, şarkı, saz semaisi vb. parçaların belli bir sıraya göre çalınıp söylenmesi.
Amatör: Bir işi meslek veya alan uzmanı olmadan yapan.
Malum: Bilinen, belli.
İştirak etmek: Katılmak.
Nezdinde: Yanında, huzurunda, gözetiminde.
Nabız yoklamak: Niyetini, düşüncesini, eğilimini anlamaya çalışmak.
Enteresan: İlgi çekici, ilginç.
İcat etmek: Yapmak.

2. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 57 Cevapları

‘Atatürk ve Müzik” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Musiki inkılabının en büyük hedefi nedir?
Cevap: Klasik Türk müziğinin evrensel boyutlarda bir müzik türü haline gelebilmesi ve çok sesli müziğin Türk halkına benimsetilmesidir.

2. Atatürk’ün müziğe ilgi duymasında etkili olan kimdir? Nasıl etkili olmuştur?
Cevap: Fransız düşünür Montesque’nin büyük payı vardır. Onun Kadınların Ruhu adlı eserinin bir yerinde müzikte yapılacak en ufak bir değişikliğin bir ülkenin bütün ayarlarında da değişiklik ihtiyacı doğuracağını söylemiş ve Atatürk’de bir gün kürsüden bu etkilendiği düşüncelerini oradakilerle paylaşmıştır.

3. Atatürk’ün iyi bir müzik bilgisine sahip olmasında neler etkili olmuştur?
Cevap: Atatürk müzik dersi almamış fakat Harp Akademisi’nde iken bazı arkadaşları ile özel fasıllar yaptığını hatta Mustafa Kemal’in bu fasıllarda amatör olarak şarkılar söylediğini de bilmekteyiz.

4. Atatürk’ün sevdiği türküler nelerdir?
Cevap: En sevdiği türküler arasında, “Aliş’imin Kaşları Kare, Atladım Bahçeye Girdim, Ayağına Giymiş Sedef Nalini, Bülbülüm, Dağlar Dağlar, Gide Gide Yarelerin Derildi, Köşküm Var Deryaya Karşı, Maya Dağ’dan Kalkan Kazlar, Manastır, Şahane Gözler, Yemenimin Uçlan, Zeynep” gibi türküler yer almıştır.

5. Atatürk, müzik inkılabını gerçekleştirmek için hangi çalışmaları yapmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Atatürk Türk müziğinin gelişmesi ve evrensel boyutlara ulaşması için müzik sanatında âdeta bir inkılap gerçekleştirmiştir. O, bu amaca ulaşmanın ilk adımını da müzik eğitimi ve bu eğitimi veren ku- rumların oluşturulması şeklinde belirlemiştir. Nitekim verilen uğraşlar sonuçsuz kalmamış ve hareket 1934’te Ankara’da bir konservatuvarın oluşturulmasıyla hız kazanmıştır

6. Siz olsaydınız insanların sanata gereken önemi vermesi için hangi çalışmaları yapardınız?
Cevap: Her yerde sanatsal eğitim veren kurumlar, kurslar açardım. Sanat insanlarını teşvik edici tedbirler ve ödüllendirme sistemi kurardım. Sanatçıları vergiden muaf tutardım.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki yargılardan okuduğunuz metnin tür özelliklerini yansıtanları işaretleyiniz.

Metinde Atatürk’ün müzik ile ilgili düşünceleri anlatılmıştır. (x)
Metinde öznel yargılar ağır basmaktadır. (x)
Yazar, düşüncelerini kanıtlama yoluna gitmemiştir. (x)
Yazarın amacı okuyucuyu bilgilendirmektir. (x)
Yazar, alanında uzman kişidir. (x)
Yazar, metni karşılıklı konuşma havasında yazmıştır. (x)

b) Okuduğunuz metnin türü:

Cevap: Makale

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 58 Cevapları

4. ETKİNLİK

Aşağıda Atatürk’ün özdeyişleri verilmiştir. Bu özdeyişlerin konusunu örnekteki gibi yazınız.

“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” (Eğitime verdiği önem)
“Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.” (Millet sevgisi)
“Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” (Bağımsızlık sevdası)
“Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sonsuza kadar yaşatacak olan sizlersiniz.” (Gençlere güven)
“Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi şarttır.” (Hayal etmek)
“Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz fakat bir sanatkâr olamazsınız.” (Sanatkara verdiği önem)

5. ETKİNLİK

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili planlama tablosunu sunumunuzdan önce doldurup sunumunuzu gerçekleştiriniz.

Bu sunumu kendiniz yapabilirsiniz.

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 59 Cevapları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsileri bulup türlerini belirleyerek uygun bölümleri işaretleyiniz.

İsim-FiilSıfat-FiilZarf-Fiil
Alafranga müziğe yönelip halkı buna teşvik etmiştir.
“Manastır” en sevdiği türküler arasındadır.
Atatürk, sanat ve sanatçıya önem vermeyi vurgulamıştır.
İlk adım, konservatuvarların kurulması olmuştur.
Atatürk, Batı’dan getirilen müzik kültürünü araştırmıştır.
Kitaplarda satırların altını çizerek yerli ve yabancı kaynakları
incelemiştir.

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki matematik ve geometri terimlerini dilimize Atatürk kazandırmışın Bu sözcükleri inceleyiniz.

haric-i kısmet ⇒ bölüm
kabiliyet-i taksim ⇒ bölünebilme
zarb ⇒ çarpı
mazrup⇒ çarpan
mazrubata tefrik ⇒ çarpanlara ayırma
muhit-i daire ⇒ çember
amudi ⇒ dikey
murabba ⇒ kare

b) “Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir perspektifle yazdım. Objektif bir değerlendirme yapılırsa trend kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum.”
Yukarıdaki cümlelerde geçen yabancı sözcüklerin altını çiziniz. Bu sözcükleri ve Türkçe karşılıklarını alttaki boşluklara yazınız.

Cevap: Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir bakış açısıyla yazdım. Tarafsız bir değerlendirme yapılırsa çok tutulan kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum.

Gelecek Derse Hazırlık

• Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.

Edincikli Mehmet Er

“Edincikli Mehmet Er’in top mermisinin parçaladığı kolundan kanlar içerisinde bir et parçası sarkıyordu. Komutanına Yalvarıyordu;
“Komutanım ne olur şu kolumu kes!”
Sağ eliyle yakaladığı ve tuttuğu sarkık kola bakan Teğmen donup kalmıştı. Edincikli Mehmet Er, gür sesiyle yineledi;
“Allah Aşkına, Allah Rızası için kes şu kolumu!”
Bu ilahi cümleleri emir gibi işiten Teğmen Saip, bıçağı Er’in koluna vurur. Gık demez Edincikli Mehmet. Bir sağ elindeki kola, bir ileride Allah! Allah! nidaları arasında çarpışan erlere bakar ve kolu fırlatır;
“Bu kol vatana feda olsun!”

• Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihindeki önemi ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap: Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1349
174
374
121
120
120
120
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum