Besin içerikleri ve görevleri nelerdir

Besin içerikleri ve görevleri nelerdir
Besin içerikleri ve görevleri nelerdir, yediğimiz besinlerin vücudumuzdaki öncelikli görevleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Besinleri içeriklerine göre karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, su ve mineraller şeklinde sınıflandırabiliriz. Besinler vücudumuzda değişik şekillerde kullanılır. Örneğin, vitaminler en fazla bitkisel besinlerde bulunur ve vücudumuzun sağlıklı ve güçlü olmasında önemli rol oynar. Şimdi besin içeriklerini daha yakından tanıyalım.

Karbonhidratların öncelikli görevi vücudumuza enerji vermektir. Karbonhidratlar, yaşamımızı devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlar. Bu yüzden enerjiye fazla ihtiyacımız olduğu durumlarda karbonhidrat yönünden zengin besinleri tüketmemiz gerekir. Makarna, ekmek, pirinç, bulgur gibi tahıl ürünleri ile patates, meyve ve balda bol miktarda karbonhidrat bulunur.

Proteinlerin vücudumuzdaki öncelikli görevi yapım ve onarımdır. Vücudumuzu oluşturan temel maddeler proteinlerden oluşur. Proteinler büyümeyi ve gelişmeyi sağlar. Ayrıca vücudumuzda meydana gelen hasarların onarılmasında da görev alırlar. Et, süt, yumurta, balık gibi hayvansal besinlerde; nohut, mercimek, fasulye gibi bitkisel besinlerde bol miktarda bulunurlar.

Yağlar; Vücudumuzdaki enerji ihtiyacının, karbonhidratlardan karşılanamadığı durumlarda enerji ihtiyacımızı gidermek üzere yağlar kullanılır. Yağlar deri altına depo edilerek vücudu darbelere karşı korumakla da görevlidir. Ayrıca yağların, canlıları soğuktan koruma özelliği vardır. Ancak vücuda fazla alındıklarında ise depo edilerek kilo almamıza neden olurlar. Ayçiçeği, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, zeytin gibi bitkisel besinler ile balık, tereyağı vb. hayvansal besinlerde bol miktarda bulunurlar.

Mineraller vücudumuzun büyüyüp gelişmesinde, sağlıklı kalmasında rol oynar. Kemiklerimizin yapısından kalp atışlarımızın düzenine kadar vücudumuzda çok çeşitli görevleri vardır. Demir, kalsiyum, çinko, potasyum
gibi minerallerin her biri, çeşitli besinlerde yeterli miktarda bulunur.

Vitaminler; Besin olarak tükettiğimiz sebze ve meyvelerde bol miktarda vitamin bulunur. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan bu vitaminler bizleri hastalıklara karşı korur. Büyüme ve gelişmemizin düzenli olması için diğer besinlerle birlikte düzenli olarak tüketilmeleri gerekir.

Su: Vücudumuzun yaklaşık %70 - %75'i sudur. Su, başta böbrek ve mide olmak üzere tüm iç organların sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.

Düzenleyici ve enerji veren besinlerin içerikleri nelerdir

Düzenleyici Besinlerin İçerikleri: Protein bakımından zengin olan düzenleyici besinler yüksek oranda B, C ve K vitamini içerir. Hiçbir tatlandırıcı ve renklendirici içermeyen organik gıdaların tamamı düzenleyici besinler içerisinde yer alır. Diğer düzenleyici besinler, laktozsuz yoğurtlar, yeşil sebzeler ve chia tohumu.

Enerji Veren Besinlerin İçerikleri: Enerji veren besinler ise karbonhidrat ve mineral bakımından zengindir. Yumurta, süt, fasulye, bezelye, nohut ve meyveler, bu besinlere örnek olarak gösterilebilir.

1160
880
1681
394
435
375
1659
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum