BM Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü

BM Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü
26 Haziran BM Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü Hakkında bilgiler haberimizin devamında.

Bu haberimizde BM Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Gününün anlam ve önemi hakkında bilgiler vereceğiz.

Mensubu bulunduğumuz Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla 26 Haziran Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü… Tüm dünyada etkinlikler ile dile getirilen durumu hatırlatalım istedik…

Kısaca bilgi vermek gerekirse; öncelikle Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerini insan hakları konusunda saygıya davet eden ilk uluslararası sözleşme, 26 Haziran 1945’te Birleşmiş Milletler Sözleşmesi olarak imzalandı. Ardından 26 Haziran 1987’de imzalanan İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Antlaşması yürürlüğe girdi. 

Uluslararası İşkence Kurbanlarını Destekleme Gününün her yıl tekrarlanması ise Uluslararası İşkence Mağdurları için Rehabilitasyon Konseyi / International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)‘ ne ev sahipliği yapan Danimarka’nın BM Genel Kuruluna başvurusu ile gerçekleşti.

İlk etkinliklerin 26 Mart1998’de gerçekleştiği günden beri, konuya dikkat çekmek üzere tüm dünyada birçok ülkede yüzlerce etkinlik, kampanya ve kutlamalar gerçekleşiyor.

2012 yılında 26 Mart günü anısına etkinlik düzenleyen organizasyonlar arasında Türkiye’den Işkence Mağdurları için Sosyal Eylem, Rehabilitasyon ve Yeniden Düzenleme Merkezi (Centre of Social Action, Rehabilitation and Readjustment for the victims of torture / SOHRAM-CASRA); Sosyal ve Hukuki Çalışmalar Vakfı (Foundation for Social and Legal Studies / TOHAV) da yer almıştı.

Aklınızda olsun, gözünüz açık, kulağınız delik olsun ki böyle bir gün, bu konuda yapılan çalışmalar var.

Son olarak geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’ın çağrısını sizinle paylaşıyoruz…

‘Uluslararası İşkence Mağdurlarını Destek Günü’nde, işkence mağdurları, aileleri ve acısını çeken dünyadaki herkese birlik ve beraberliğimizi, desteğimizi sunuyoruz. Ayrıca unutulmamalıdır ki her türlü işkenceye karşı; rehabilitasyona yönelik sosyal, psikolojik, tıbbi her türlü desteğin sağlanması, etkili ve hızlı önlemlerin alınması hususunda devletlerin büyük bir yükümlülüğü vardır. Genel Kurul ve İnsan Hakları Komisyonu olarak devletleri rehabilitasyon merkezleri kurulması ve geliştirmesi hususunda acilen çalışmaya davet ediyoruz.’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2012

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.