Çanakkale Zaferi hakkında neler biliyorsunuz

Çanakkale Zaferi hakkında neler biliyorsunuz
Çanakkale Zaferi hakkında neler biliyorsunuz, Çanakkale savaşı kısaca yazı, Çanakkale savaşı hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya savaşı esnasında 1915-1916 yılları arasında Çanakkale/Gelibolu Yarımadası’nda İtilaf Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında geçmiştir. Çanakkale üzerinden İstanbul’u ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri, boğazların kontrolünü de elde tutmak istemiştir. Aynı zamanda 1 Ağustos 1914’ün ertesi günü Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu, fiilen savaşa katılmıştır.

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı içinde gerçekleşmiş bir muharebedir. I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında yapılan Çanakkale Savaşı, Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşmiştir ve Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri çarpışmıştır. Gelibolu Yarımadası’nın konumu itibarıyla savaş karada ve denizde sürdürülmüştür. İtilaf Devletleri Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul üzerinde bazı amaçlara sahipti. Bu amaçlar boğazların denetimini ele geçirmek ve bu şekilde Rusya ile sağlıklı bir ticaret yapmaktır. Ayrıca Almanya müttefiki olan Osmanlı Devleti’ni savaş dışında bırakarak savaşı kazanmak istemektedirler. Bu amaçlar doğrultusunda ilk olarak Çanakkale Boğazı’na giren İngiliz savaş gemileri 18 Mart 1915’te Nusret mayın gemisi aracılı ile döşenen mayınlara çarparak denize gömülmüştür.

Mustafa Kemal Atatürk savaşın Anafartalar, Conkbayırı, Kilitbahir ve Arıburnu cephelerinde düşmanı yenmek için askerin her şeyi ortaya koymasını emretmiş ve “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum.” demiştir. Tüm çabaların sonucunda düşmanı yenen Mustafa Kemal çok önemli başarılar elde etmiştir. Tüm bu saldırılarda başarısız olan İtilaf Devletleri geri çekilmiştir ve iki tarafta da büyük kayıplar verilmiştir.

  • 1. Dünya Savaşında yapılmıştır.
  • Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılmıştır.
  • Çanakkale’de deniz savaşlar: 19 Şubat-18 Mart 1915 tarihleri arasında, kara savaşları 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihler arasında yapılmıştır.
  • İtilaf Devletlerinin amacı; Çanakkale Boğazını alıp, İstanbul’u ele geçirmektir. Rusya’ya yardım etmek. Osmanlı Devleti’ni savaş dışında bırakmaktır.
  • Savaşı Türkler kazanmıştır.
  • İtilaf devletleri toplam zaiyat: 282 bin. Türklerin zaiyatı: 250 bin kişidir.
  • Atatürk Çanakkale Savaşı’nda 19. Tümen Komutanıdır ve rütbesi yarbaydır.
  • Çanakkale Savaşı Türk Milletinin kader savaşıdır.
  • Seyit Onbaşı bu savaşta 215 kilo ağırlığında bombayı kaldırmış ve İngiliz gemisini batırmıştır.

755
1000
751
492
542
750
1480
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum