Cimrilik / Cömertlik ile ilgili atasözleri ve deyimler

Cimrilik / Cömertlik ile ilgili atasözleri ve deyimler
Cimrilik, cömertlik ile ilgili atasözleri, deyimler ve açıklamaları. Cimri ve cömert hakkında atasözleri, deyimler ve anlamları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cömertlik ile ilgili atasözleri

Cömertle nekesin harcı birdir
1) Cömertin de cimrinin de sarıldığı kefen aynıdır;
2) Cimri, ucuz diye her şeyin kötüsünü alır, bunlar işe yaramadıklarından veya çarçabuk bozulduklarından yenilerini almak zorunda kalır ve birkaç kez para harcar; cömert ise bir kez çok para verip her şeyin iyisini alır. Sonuç olarak cimri de, cömert de aynı parayı harcamış olur.

Dilenci bir olsa şekerle beslenir; yardım bekleyen bir tane olsa umduğundan aşırı şeyler verilerek sevindirilir ancak bunların sayısı çok olduğundan hepsine aynı cömertlik gösterilemez.

Mürüvvetsiz adam, suyu çekilmiş değirmene benzer; cömert olmayan, iyilik yapmaktan hoşlanmayan biri, içinde yaşadığı toplum için bir değer taşımaz.

Nekesle cömerdin harcı birdir
1) Cömertin de cimrinin de sarıldığı kefen aynıdır;
2) Cmri, ucuz diye her şeyin kötüsünü alır, bunlar işe yaramadıklarından veya çarçabuk bozulduklarından yenilerini almak zorunda kalır ve birkaç kez para harcar; cömert ise bir kez çok para verip her şeyin iyisini alır. Sonuç olarak cimri de, cömert de aynı parayı harcamış olur.

Parası (akçesi) ucuz olanın kendisi kıymetli olur; parasını esirgemeyen, cömert kimseyi herkes el üstünde tutar.

Cömert derler maldan ederler, yiğit derler candan ederler; başkalarının pohpohlamalarına kananlar mallarından ve canlarından olurlar.

Cimrilik ile ilgili atasözleri

Kar kuytuda, para pintide eğleşir; her şey, saklanabilen yerde ve saklamasını bilenin yanında bulunur

Az tamah çok ziyan getirir; hırslı ve pinti insan her zaman zararlı çıkar.

Yemeyenin malını yerler (demine hu çekerler) (üstüne bir bardak su içerler); pintinin yemeye kıyamayarak biriktirdiği malı, sağlığında gücünün yetmediği kişiler, öldükten sonra da mirasçıları bol bol yerler.

Cömertlik ile ilgili deyimler

Eli açık; cömert anlamında kullanılır

Cömertlik ile ilgili deyimler

Eli sıkı; cimri anlamında kullanılır

Ateşe vursa duman vermez; pek cimri olanlar için söylenen bir söz.

Eli cebine (cüzdanına veya kesesine) gitmemek (varmamak); çok cimri olmak.

Günahını vermez; çok cimri.

Cebinde akrep olmak; çok cimri.

Düğüm üstüne düğüm vurmak (atmak); parasını pintilik ederek saklamak.

Kaynak:Eğitim Sistem

935
1224
575
380
631
568
1275
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.