Çocuk Eğitiminde Yapılan Yanlışlar

Çocuk Eğitiminde Yapılan Yanlışlar
Çocuk gelişimi ve çocuk psikoloji karışık gibi görünen aslında kolay bir durumdur. Her anne ve baba çocuğunu en doğru şekilde büyütmek ve toplumun iyi bir üyesi yapmak için çabalar durur.

Çocuk yetiştirirken dikkat edilecek bazı küçük ipuçları vardır ve bu ipuçları hem çocuğun karakterini belirler hem de anne babaların işini kolaylaştırır. İşte sizler için uzmanların üzerine basa basa önerdikleri küçük ama çok önemli ipuçları.

Çocuklara sınır koymak doğru mudur?

Hayatımızda sürekli sınırlar vardır. Hiç bir insan hayatı sınırsız özgürlüklerle dolu değildir. Bu nedenle çocukların hayatında da sınırlar olmalıdır. Özellikle de kendi can sağlığını tehdit edebilecek davranışlarda sınırlı belli ve net olmalıdır. Ancak çok korumacı ve sınırlarla dolu bir hayat da çocukta özgüven eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle aşırı korumacı olmak yerine aradaki bu ince çizgiyi çok iyi ayarlamak gereklidir. Fazla sınır yok ancak gerektiği yerlerde gerektiği kadar sınırlar var. Bunu çocuk da bu şekilde bilmelidir.

Çocuğun becerilerinin gelişmesi için ne yapmak gerekir?

Her çocuğun aslında kendine has becerileri vardır. Kimi çok güzel oyun kurup arkadaşları ile harika oyunlar oynayabilirken, kimi harika resimler yapar ya da kiminin hayal gücü harika derecede gelişmiştir. Aslında bu becerileri ortaya çıkarmak pek de kolay değildir. Bunun için özel bir çaba harcamanız gerekir. Zamanla ortaya çıkan bu özel becerileri eğer önden keşfederseniz çocuğunuzun başarılı olduğu alanda çok ciddi yollar almasına öncülük etmiş olursunuz.

Çocuk karşısında tutarsız olmanın sakıncaları nelerdir?

Son derece sakıncalı bir durumdur. Çocuğa her zaman evet dediğiniz bir konuda fikir değiştirip hayır demeye başladığınızda çocuğum kafası karışacaktır. Ya da hayır dediğiniz bir konuda vazgeçip tamam dediğinizde de çocuğunuzun güveni sarsılacak ve bundan sonrasında sizin sözlerinizi çok da sallamayacaktır.

Çocukların olumsuz davranışlarını ön plana çıkarmak

Çocuklar olumlu ve olumsuz sürekli değişen hal ve hareketler sergilerler. Ancak anne babalar genelde çocuğun olumsuz hareketleri ile ilgilenirler. Bu en sık yapılan yanlışlardan biridir. Aslında tam tersini yapmak gerekir. Çocuğun olumsuz davranışlarını değil de olumlu davranışlarını ön plana çıkarmanız kesinlikle çok doğru olacaktır. Çünkü sürekli kötü davranışları ile hatırlanan çocuk zamanla iyi davranışlarının çok da ilgi görmediğini düşünüp tamamen kötü davranışlara yönelecektir. Gene aynı şekilde iyi davranışları ile sizin dikkatinizi yeterince çekemediğini düşünerek kötü davranışları ile dikkat çekmeye çalışacaktır. Burada çocuğun iyi davranışları övülmeli ve sürekli ön plana çıkarılmalıdır.

Çocukları arkadaşları ile kıyaslamak

Her anne baba bu tuzağa düşer ve aslında en büyük yanlışlardan biri olan çocuğu arkadaşları ile kıyaslama hatasını yapar. Genelde okul başarısında, yeme içme alışkanlığında, ya da karakter olarak çocuklar genelde arkadaşları ile sık sık kıyaslanır. Bunu kesinlikle yapmamalısınız. Bu kıyaslamalar zamanla çocuğun başarılı olduğu alanlarda dahi başarısız olmasına ve özgüveninin ciddi anlamda düşmesine neden olur. Ayrıca çocukta yetersizlik duygusunun oluşmasına da zemin hazırlayacağı gibi anne ve babasına da yoğun bir nefret beslemesine neden olur. Çocukları arkadaşları ya da diğer yaşıtları ile kıyaslamak çocuğun ruh sağlığı için son derece olumsuz bir durumdur. Bunu yapmaktan kesinlikle vazgeçmelisiniz. Bunun yerine onu kimseyle kıyaslamadan yumuşak bir şekilde ama çok sabırlı olarak motive etmekte ve yaptığı her başarıyı büyük bir aferin ile taçlandırmakta fayda vardır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.