Çocuklara kitapları sevdirmede 5 adım

Çocuklara kitapları sevdirmede 5 adım
Çocuklara kitapları sevdirmek, onları okumaya teşvik etmek için ne yapmalı? Anne babalar nasıl davranmalı, hangi kitapları seçmeli?

Teknolojik gelişmelerin yükselişte olduğu, akıllı telefon kullanma yaşının giderek düştüğü günümüzde çocuklara kitapları sevdirmek ve okuma alışkanlığı kazandırmak oldukça zorlaştı. Anne babalar, çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen her gün yeni bir yöntem deniyor. Türkiye’nin çocuk kitapları yazarlarının ise ebeveynlere bazı önerileri var. 

1- ÇOCUKLA BİRLİKTE KİTAP OKUYUN:

Anne babalar periyodik olarak, mümkünse her gün çocuklarıyla birlikte kitap okumalı. Belli saat dilimlerinde çocukla beraber yapılan etkinlik zaman içinde alışkanlık haline geliyor. Veliler bu yolla, çocuklarıyla daha çok vakit geçirme imkânı da yakalıyor.

2- SORUNLARI KİTAPLA AŞABİLİRSİNİZ:

Veliler çocuklarının okuduğu kitaplar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalı. Eserlerin içeriğini bilen, bunları daha önce okuyan anne babalar çocuklarının yaşadıkları sorunları (başarısızlık, arkadaş ilişkileri gibi) aşmasına destek olmak için kitaplardan faydalanabilir. Aileler içeriğini bildikleri, okudukları ve sakınca görmedikleri kitapları, çocuklarının yaşadığı problemlerin çözümüne katkı sağlaması için onlara tavsiye edebilir.

3- KİTAP HARÇLIĞI VEREBİLİRSİNİZ:

Ebeveynler çocuklarına ayda bir defa, birkaç kitap bedeli değerinde harçlık verebilir. Ailenin bu yöndeki tutumu çocukları kitap almaya yönlendirir. Bu sayede daha kolay kitap okuma alışkanlığı kazanırlar.

4- ONA KİTAP OKUYABİLİRSİNİZ:

Özellikle ilkokul çağından başlamak üzere çocukları kitaplarla tanıştırmak, onları okumaya teşvik etmek oldukça önemli. Bunun için dördüncü sınıfa kadar anne babalar, çocuklarına belli bir süre kitap okuyabilir. Bu durum onların okumaya ilgisinin kaybolmamasına ve velilerin çocukla ilgilenmesine katkıda bulunur.

5- KÜTÜPHANELERİ KULLANABİLİRSİNİZ:

Veliler çocuklarıyla birlikte kütüphanelere gidebilir. Böylece kitapların olduğu ortamda ailece geçirilen zaman çocukları olumlu etkiler. Bu etkinlik, kitaplara daha kolay ulaşılmasını sağlar. Ayrıca okullarda daha fazla etkinlik yapılması öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.

Ünlü Çin atasözü der ki: ‘’Kitapsız büyüyen çocuk susuz büyüyen ağaca benzer!’’ Tüm ebeveynler ister ki çocukları kitapları severek ve kitap okuyarak büyüsün. İşte sizlere yardımcı olacak birkaç küçük tüyo!

Şimdiden, çocuklarınızın elinden kitapların hiç düşmemesi dileğiyle
  • Çocuklar taklit ederek öğrenirler. Ailecek kitap okuma saatleriniz olmalı ve sizlerin kitap okuduğunu mutlaka görmelililer.
  • Çocuklar ilgi çekmeye bayılırlar. Sizlere bir şeyler okumak isterlerse mutlaka dinleyin ve okuduğu şey hakkında konuşun.
  • Çocuğunuza mutlaka yüksek sesle kitap okuyun. Taklit etmeyi seviyorlar demiştik.
  • Çocuklar için alışveriş eğlencelidir. Düzenli kitap alışverişiniz ve ziyaret ettiğiniz bir kitabeviniz olsun.
  • Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza kitap sevgisi kazandırmanız için her aya özel olarak gelen hikaye ve masallar ile çocuğunuza kitap sevgisi kazandırabilirsiniz.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.