Çocuklarınıza TEOG için OHAL ilan etmeyin

Çocuklarınıza TEOG için OHAL ilan etmeyin
TEOG'da çocuğun en önemli yardımcısı ailesi. Ancak ona yardım ederken, her zamanki alışkanlıkları terk etmek, kısaca evde olağanüstü hal ilan etmek, başarıyı değil endişeyi artırıyor

Bugünlerde birçok aile farklı bir telaş içinde. Kolay değil; yakında mesleki geleceklerini belirlemekte büyük rol oynayan bir sınava girecekler: TEOG olarak kısaltılan, 'Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş' olarak adlandırılan o önemli sınav... Her ne kadar çocukların sınavı olsa da, aslında tüm ailenin gündemi olarak yaşanıyor bu süreç. Hem bu kadar önemli olması, hem de tek başına çocuğun başa çıkamayacağı kadar detay içeren bu dönem için psikologların ailelere tavsiyeleri var. Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden çocuk ve Ergen Psikoterapisti Merve Demir, "Çocuklar bir yandan sınava çalışırken, diğer yandan bunun getirdiği stresle mücadele ediyor. Burada ailelere düşen en önemli görev, bu stresi en aza indirmek" diyor. Dozunda kaygı ve stresin motivasyon için gerekli olduğunu da söylüyor Merve Demir ve ekliyor: Ancak yaşanan kaygıyı uygun seviyede tutmak gerek. Aksi halde aşırı kaygı ve stres öğrencinin gerçek potansiyelini kullanmasını engeller...

STRESİNİ DENGEDE TUTMALI

Diyelim ki çocuk çok iyi bir hazırlık yaptı ama stresini yenmekte başarılı olamadı. Bu stres sınav yaklaştıkça uyku güçlükleri, konsantrasyon eksikliği, kabuslar, baş ağrısı, solunum problemleri, mide bulantısı, dalgınlık, kas yorgunluğu gibi belirtiler daha sık görülmeye başlar. Sınav günü tüm bildiklerini unutmaktan, gerekli puanı alamamaktan korkmaya başlarlar. O gün gelip çattığında ise dikkati sorulara veremez ve başarısız olurlar. Bütün bu olumsuzlukların yaşanması ise, aile-çocuk iş birliğinin sağlıklı kurulması ile mümkündür. İşte bu iş birliği için Psikolog Merve Demir'in önerileri var. Öncelikle "Normal düzeninizi bozmayın, alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin, olağanüstü bir durum varmış gibi davranmayın" diyen Demir'in tavsiyeleri, başarmanın yarısı...

ÇABAYI ALKIŞLAYIN BAŞARI PEŞİNDEN GELİR

¥ Çocuğunuza nasıl ders çalışabileceğiyle ilgili yardımcı olun. Günlük programlar yapın ama zorlamayın. Bu programı daha çok onun isteğiyle oluşturun.

¥ Zorlandığı konuların ardından, motivasyonunu artırmak için daha iyi 'netler' yaptığı konuda test çözmesini teşvik edin.

¥ Sınavdaki başarısız olmanın, hayatın geri kalanını başarısız geçireceğinin göstergesi olmadığını anlatın.

¥ Ona verdiğiniz değer, alacağı not ya da puana bağlı olmasın. Bunu da ona gösterin, çabasını takdir edin.

¥ Beklentileriniz gerçekçi olsun. Kapasitesi 350 puan olan çocuktan 500 tam puan beklemeyin. Aksi halde kaygı da artar, başarısızlık da.

¥ Sınavdan aldığı notun, zekasıyla ilgili olmadığını da anlatın.

¥ İyi olduğu yönleri sık sık öne çıkarın ki kendine güveni artsın.

¥ "Ne kadar çalıştın, kaç soru çözdün" gibi sorular sormayın.

¥ Evdeki normal düzeni bozmayın. Her zamanki kurallar devam etsin. Eve misafir kabul etmemek, gezilere gitmemek gibi kararlar almayın. Aksi takdirde kaygısı artar, konsantrasyonu azalır.

¥ Anne ve baba olarak kendi kaygınızı kontrol edin. Edemiyorsanız yardım alın. Hatta çocuğa davranışla ilgili olarak da 'bir bilene' danışmakta yarar var.

Kaynak:Türkiye

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.