Destan ve Masal Arasındaki Farklar

Destan ve Masal Arasındaki Farklar
Destan ve masal gibi eserler her ne kadar birbirine benzetilse de aslında iki edebi eser arasında da belirgin farklılıklar ve her iki edebi eserinde kendine özgü özellikleri vardır.

Destan ve Masal Karşılaştırması:

  • Masallar birer hayal ürünüdür. Yani yazar kendi hayalindeki bir olayı sanki yaşanmış gibi kaleme alır. Ancak destanlarda olağanüstü olaylar ve gerçek olaylar birbirleri ile karıştırılarak anlatılmıştır.
  • Destanlar belirli ve hususi bir anlatıcı tarafından anlatılır ve manzum yani şiir şeklinde yazılırlar ve destanlar kopuz adı verilen saz eşliğinde anlatılırlar. Masallar da bir anlatıcı tarafından anlatılır ancak masallar nesir yani düz yazı şeklinde kaleme alınır ve masallar anlatılırken saz kullanılmaz.
  • Masallarda okuyucuya bir ders ya da öğüt verme amacı güdülmektedir. Ancak destanlarda okuyucuya bir öğüt verme amacı yoktur bununla birlikte destanlardaki temel amaç o toplumun geçmişini ve geçmişteki olayları okuyucuya aktarmaktır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.