Dezenflasyon nedir, ne demek, dezenflasyon nasıl olur

Dezenflasyon nedir, ne demek, dezenflasyon nasıl olur
Dezenflasyon nedir, ne demek, dezenflasyon nasıl olur, enflasyonun tam tersi olarak da tanımlanan dezenflasyon, düşen enflasyon anlamına gelmektedir. Peki, dezenflasyon nedir, ne demek detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Dezenflasyon nedir, ne demek, dezenflasyon nasıl olur

Kısa cecap : Dezenflasyon, ekonomide genel olarak fiyat düzeylerinin düşüşü ve paranın satın alma gücünün artması anlamına gelir. Bu durum, enflasyonun tam tersi bir ekonomik durumu ifade eder. Dezenflasyon, genellikle para politikaları, talep azalması veya ekonomik büyüme gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak, aşırı dezenflasyon istenmeyen sonuçlara yol açabilir, bu nedenle ekonomi yönetiminde dengeli bir politika izlemek önemlidir.

Dezenflasyon, fiyat artış hızının yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder.
Dezenflasyon, fiyat artış hızının belirli sebeplerden ötürü azalmasını ifade eder. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan bir ekonomi programıdır.
Fiyat artışının azalması vatandaşın alım gücünü olumlu etkileyeceği için gelirlerin enflasyon nedeniyle erimesine mâni olunur.

Dezenflasyonun nihai amacı, enflasyon oranını belirli bir seviyenin altına düşürmektir. Bir ekonomide yüksek enflasyon yıllara bağlı olarak düşme eğiliminde ise bu kavramın varlığından söz edilebilir.
Örneğin 2015 yılında enflasyon oranı yüzde 20 olan bir ekonomi, 2016 ve 2017 yıllarında enflasyon oranını yüzde 18 ve yüzde 17 gibi rakamlara çekmişse dezenflasyon var demektir.

1
0
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.