DGS Nedir?

DGS Nedir?
Dikey geçiş sınavı yani bilinen adı ile DGS, her yıl yaz aylarında meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programına geçiş yapmaları aşamasında girmeleri gereken bir sınavdır.

Bu yıl 26 Temmuz 2015 tarihinde yapılacak olan dikey geçiş sınavı, örgün öğretim lisans programlarında okumak isteyen adaylar için düzenlenmektedir. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler örgün öğretim lisans programına geçmeye hak kazanmaktadırlar.

Dikey geçiş sınavı 60 sayısal soru 60 sözel soru olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda sorular içerisinde mantık soruları da yer almaktadır. Ve adayların bu sorulara da cevap vermesi gereklidir. Dikey geçiş sınavı genel olarak herkesin yapabileceği türden sorular içerse de giren kişi sayısının çok olması nedeniyle gereken denge sağlanmaktadır. Adaylara 120 soru için 140 dakika süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde adaylar kendilerine yöneltilen yazılı soruları çözmek zorundadır. Sınav sonucunda yeterli puana sahip olan adaylar tercih yapmaya hak kazanır. Ve yaptıkları tercih doğrultusunda da yerleştirme işlemi yapılmaktadır.

DGS sınavına adayların istedikleri sayıda katılma şansı bulunsa da sınavı kazandıktan sonra tekrar katılmak adayların puan düşüklüğü yaşamasına sebebiyet vermektedir. Dikey geçiş sınavına katılan ve yerleşen öğrenciler için yeni başladıkları örgün öğretim lisans programında intibak dönemi başlar. İntibak dönemi üç dönem boyunca sürmektedir. Daha önce kişinin verdiği dersler muaf tutulurken, intibak döneminde öğrenci ilk yıl alması gereken dersleri almaktadır. İntibak döneminde ki uygulamalar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Kimi üniversitelerde intibak döneminde ki başarısızlıklar sonucunda okulla ilişik kesilmesi durumu yaşanmaktadır.

DGS, ülkemizde 2000 yılından itibaren yapılan bir sınavdır. Bu sınav ile her yıl pek çok öğrenci mezun oldukları meslek yüksekokullarından veya açık öğretim ön lisans programlarından örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaktadırlar. Bu da elbette ki çoğu öğrenci için oldukça iyi bir fırsattır. Kişi hem mezun olduğu programın diplomasına sahipken, dikey geçiş sınavı sayesinde bir diploma sahibi olma şansı daha kazanmaktadır.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.