Doğadan yararlanarak yönümüzü nasıl bulabiliriz

Doğadan yararlanarak yönümüzü nasıl bulabiliriz
Doğadan yararlanarak yönümüzü nasıl bulabiliriz bu konusa sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde kullanılan pek çok geleneksel yön bulma yöntemi bulunuyor. Bunlardan bazıları ise, güneşe göre yön bulma, pusula, çubuk yöntemi ile yön bulma, karınca yuvaları, kutup yıldızı ve yosun yöntemidir.

Güneşe göre yön bulma: Neredeyse herkes tarafından çok bilinen bir yöntemdir. İlkokuldan itibaren çocuklara öğretilen yön bulma eğitiminin temelini oluşturur. Havanın açık olduğu günlerde rahatlıkla uygulanabilen ve akla ilk gelen bir yöntemdir. Doğu batı kavramına göre yön bulma yöntemleri ayarlanır. Arazi nerede olursa olsun güneşin doğduğu yere doğudur. Sağ kol güneşe çevrildiği zaman; sağ kol doğuyu, sol kol ise batıyı, arka taraf güneyi ve ön taraf da kuzeyi gösterir. Bunun dezavantajı ise, havanın bulutlu ve güneşsiz olduğu günlerde uygulanması konusunda kimi zaman sıkıntı yaşanabilir.

Pusula: Konum ne olursa olsun sağlıklı bir şekilde çalışan pusulalar yönü her zaman doğru gösterir. Her zaman kuzey yönüne göre açı vererek kişilerin konumlarının kolay bir şekilde tespit etmesi sağlanır. Kullanımı ise, çok basittir.

Çubuk yöntemi ile yön bulma: Çok bilinmeyen bu yöntemin mantığı aslında Pusula ile büyük bir benzerlik gösterir. Çubuk yöntemi, en eski yön bulma yöntemleri arasında yer alır. Zemine dikilen bir çubuğa göre gölge uzunlukları ve yönü tahmin edilerek kullanılır. Güneşin en tepede olduğu zamanda ise gölgenin en kısa olduğu uzunluk kuzeyi gösterir.

Karınca yuvaları: Doğada yaşanılan yön karmaşalarını çözmek için karınca yuvaları farklı bir yön tekniği sunar. Karıncalar, yuvaları her zaman güney yönüne göre yapar. Bu yöntem en geleneksel Yön Bulma Yöntemleri arasında yer alsa da yanılma eğilimi fazla olduğundan çok fazla kullanılmıyor.

Yosun yöntemi: Doğada rahatlıkla kullanılabilecek olan bir yöntemdir. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu yöntem ağaç ve ya taşların üzerinde meydana gelen yosunların yönüne göre kullanılan bir yön bulma tekniğidir. Her zaman yosunun olduğu yön ise, kuzey yönünü gösterir.

Kutup Yıldızı: Diğer yöntemler daha çok gündüz vakti kullanılırken kutup yıldızı ise, gece yararlanılabilecek olan bir tekniktir. Bu yönteme göre de gökyüzünde yer alan kutup yıldızı her zaman kuzey yönünü göstermeye yardımcı olur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.