Elektronegatiflik ve iyonlaşma enerjisi periyodik sistemde nasıl değişir

Elektronegatiflik ve iyonlaşma enerjisi periyodik sistemde nasıl değişir
Elektronegatiflik ve iyonlaşma enerjisi periyodik sistemde nasıl değişir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atomlar kovalent bağ meydana getirirken, elektronları ortaklaşa kullanır. Atomların paylaşılan elektronları kendilerine çekme istekleri farklıdır. Bir atomun bağ elektronlarını çekme isteğine elektronegatiflik adı verilir. "Elektron severlik" olarak da bilinir. Elektronegatiflik periyot boyunca soldan sağa doğru artarken, grup boyunca yukarıdan aşağı doğru azalır.

İyonlaşma enerjisi ise; gaz halinde olan bir atomun temel halinden bir elektronu uzaklaştırmak için gerekli olan enerjidir. Nötr bir atomdan bir elektron koparmak için gerekli olan enerjiye birince iyonlaşma enerjisi (1. İE) denir. Benzer şekilde + 1 yüklü bir iyondan bir elektron koparmak için gerekli olan enerjiye ikinci iyonlaşma enerjisi (2. İE) denir. İyonlaşma enerjisi periyot boyunca soldan sağa doğru artar. Grup boyunca yukarıdan aşağı doğru ise azalır.

20
71
4
5
3
15
18
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.