Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu bölgelere ne ad verilir

Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu bölgelere ne ad verilir
Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu bölgelere ne ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Maddeler atomlardan meydana gelir. Atomlar katmanlardan oluşmaktadır. Çekirdek katmanı ve yörünge katmanı atomu oluşturan katmanlardır. Çekirdekte atomu oluşturan temel parçalardan proton ve nötron bulunmaktadır. Elektronlar ise çekirdek etrafında hareket halindedir. Çekirdek etrafında elektronlar belli enerji seviyeleri katmanlarında hareket ederler.

Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu bölgelere yörüngeler denir. Elektronların dağınık bulutsu bir alanda yoğunlaştığı da düşünülmektedir. Elektron yüksüzdür. Belli bir ağırlıkları vardır. Çekirdek etkin yükü sayesinde oluşan çekim gücünün etkisiyle hareket ederler, atoma kimlik kazandırırlar. Elektronlar hareket eden tek parçacıklardır. Atoma kimlik kazandırırlar. Bazı atomlar arasında ortaklaşa kullanılarak bileşik oluşturabilirler.

Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu yere orbital (elektron bulutu) denir. Fizikte buna atomik, kimyada ise orbital denilmektedir.
Bir orbitalde en fazla iki elektron bulunur.

Buna örnek olarak neon atomunu verelim.

Neon atomunun elektron dizilimi: 1s², 2s², 2p6

190
5
1
2
3
1
171
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum