Periyodik sistemdeki yatay sıralara ve düşey sütunlara ne ad verilir

Periyodik sistemdeki yatay sıralara ve düşey sütunlara ne ad verilir
Periyodik sistemdeki yatay sıralara ve düşey sütunlarane ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Periyodik cetvel (tablo ya da çizelge de denir.) kimyasal elementlerin sınıflandırılması için oluşturulmuş bir çizelgedir. Bu tabloda şimdiye kadar keşfedilmiş tüm elementler artan atom sayısına göre dizilmiştir. 1den başlayıp devam eder. Elementlerin atom sayıları aynı zamanda proton sayılarıdır. Bu durumda proton sayılarına göre dizilmiştir de diyebiliriz. Periyodik cetvelde sıralanan elementler yatay ve dikey olarak dizilmişlerdir. Dikey sütunlarda bulunan elementler ayı Grup içerisindedirler yani bir gruptaki elementler alt alta gelir. Bu durumda Dikey Sütunlara Grup denir. Yan yana sıralanmış olan elementler ise aynı PERİYOTtadırlar. Yani periyodik tablodaki Yatay satırlar ise periyodtur.

Gruplar 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A, 8A ve B grupları şeklinde isimlendirilir.

Periyotlar ise birinci, ikinci, üçüncü... şeklinde isimlendirilir.

Gruplar oluşturulurken, elementlerin son katmanlarındaki elektron sayıları dikkate alınmıştır. Yani son katmanında 2 elektron bulunduran elementler 2A veya B gruplarındadır. Aynı zamanda aynı grup içinde bulunan elementlerin kimyasal özellikleri benzerdir. Örneğin 8A grubunda bulunan elementlerin hepsi soygazdır ve hepsinin son katmanında 8 elektron bulunur.

Periyotlarda bulunan elementler ise benzer özellik göstermezlar. Periyodik cetvelde 7 adet periyot bulunur. Yani periyodik cetvel 7 satırdan oluşur.

Ek bilgi olarak günümüzdeki periyodik cetveli oluşturanların Julius Lothar Meyer ve Dimitri Mendeleyev olduğu kabul edilir.

24
146
165
32
49
24
304
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.