Etkili Ders Çalışma Tavsiyeleri

Etkili Ders Çalışma Tavsiyeleri
Ders çalışma, girdisi, süreci ve sonucu ölçülebilir bilimsel bir aktivitedir. Koşullar sağlandığında başarı mutlaktır.

Bu yazıda, başarıya giden yol en basit ve net ifadelerle açıklanmaya çalışılacaktır.

BESLENME VE UYKU DÜZENİ :

Başarı için öncelikle fizyolojik olarak bedenin ve zihnin hazır olması gereklidir. Bunun için de düzenli beslenme alışkanlığı olması, öğün atlanmaması ve uyku  süresinin 6-7 saat arasında olması gereklidir.

DİNLENME (ÇALIŞMAYA HAZIRLANMA) SÜRELERİ :

Gün içinde yapılan fiziksel ve zihinsel aktiviteler zihnimizi ve bedenimizi yorar. Evde ya da dershanede yapılacak tekrar, test vb. çalışmalar için zihnin ve bedenin dinlendirilmesi,  hazırlanması gereklidir. Bunun için çalışmaya başlamadan önce ve çalışma bittikten sonra 60-90’ar dakika    dinlenmek gereklidir.

MOTİVASYON :

Eğitim öğretim sürecinde hedef,  öğrenmedir. Not  bu hedefe ulaşma oranını tespit eden bir araçtır. Yüksek notun yanında düşük not almak da olasıdır. Önemli olan kararlı olmak ve öğrenmeye odaklanmaktır.

OPTİMUM KAYGI DÜZEYİ :

Yüksek kaygının yarattığı psikofizyolojik tepkiler (kan basıncının artması, hızlı kalp atışı, terleme, panik hali) kişinin dikkat seviyesini düşürür, algılamayı zayıflatır. Böyle bir durumda bilgiler uzun süreli bellekten sağlıklı bir şekilde çağrılamaz ( cevaplar hatırlanamaz).

Düşük kaygı,  genellikle kişinin kendine abartılı bir güven duyması ya da beklentilerinin çok düşük olması durumunda ortaya çıkar. Aşırı güvenin verdiği  rahatlık ya da düşük beklentilerin yarattığı   kabullenmişlik kişiyi temel eğitsel sorumuluklarından uzaklaştırır.

   Optimum Kaygı , bilgilerin hatırlanması, analiz,sentez süreçlerinde temel belirleyicidir. Öğrenci bu yazıda belirtilen ilkelere göre çalışmışsa  başarı konusunda kendine güveni olacak, kaygı en uygun seviyelerde olacaktır.

PLANLI ÇALIŞMA:

Planlı çalışma, zamanın etkin kullanılması, çalışmaların zamana yayılması açısından önemlidir.

ETKİN DİNLEME :

En etkili öğrenme sınıf ortamında gerçekleşir. Bunun için sınıfta öğretmeni etkin (öğretmenin anlattığı ve yazdıklarına yoğunlaşmak, gerektiğinde soru sorarak, not alarak) dinlemek gerekir.

TEKRAR :

Tekrar, kalıcı öğrenmede (bilginin uzun süreli belleğe -doğru kodlanarak- gönderilmesi) en önemli aktivitedir. Bu yüzden okulda (ve dershanede) işlenen konuların tekrar edilmesi gereklidir.

Tekrar Nasıl Yapılır ? :

Tekrar çalışması bilginin öğrenilme oranının pekiştirilmesidir. En etkili tekrar   yazılarak yapılandır ve bunun için tekrar defterleri kullanılmalıdır.

Sayısal derslerde, örnek çözümlerin, grafik, şekillerin, çözüm yollarının,  formüllerin, mantıksal bağlantıların, gidiş yollarının yeniden yazılarak tekrar edilmesi gereklidir. (Yaklaşık 10-15 dakika)

Sözel derslerde, olay, kişi, neden, sonuç vb. bilgiler başlıklar halinde yazılarak   tekrar edilmelidir. (Yaklaşık 10 dakika)

 TEST ÇALIŞMALARI:

Tekrarın ardından konuların öğrenilme oranının tespiti için test çalışması yapılmalıdır. Test, öğrencinin, zamanı etkin kullanma becerisini geliştirdiği gibi aynı zamanda bir  tekrar çalışmasıdır da.

Testlerde tatmin edici başarı oranı % 80 ve üstü olup bir test  sorusunun  çözülmesi için kullanılacak süre   ortalama 90 saniyedir. Şayet başarı oranı ve/veya süre kullanımında belirtilen değerlere ulaşılamıyorsa ilgili konunun (ders çalışma programında belirlenen gün ve saatte) tekrar edilmesi gereklidir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.