Fatih Sultan Mehmet hakkında genel ağdan araştırma yapınız

Fatih Sultan Mehmet hakkında genel ağdan araştırma yapınız
Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı olan II. Mehmed yani Fatih Sultan Mehmet ile ilgili detaylar merak ediliyor. Fatih Sultan Mehmet kimdir? 21 yaşında İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in annesi, kardeşleri ve hayat hikayesi...

Fatih Sultan Mehmet Osmanlı padişahı (30 Mart 1432 Edirne- 3 Mayıs 1481 Gebze). Padişahlık dönemi: 1444 .1446; 1451-1481.

Osmanlı tarihi ile ilgili muteber kaynaklarda ortak görüş, Fatih’in çok iyi bir eğitim aldığı yönündedir. Kaynaklarda Fatih’in İtalyanca, Slavca ve Latince de dahil olmak üzere birçok dili çok iyi düzeyde bildiği yönünde bilgilere yer verilmiştir. Saray eğitiminin yanı sıra müspet ilimlere gösterdiği ilgi ile anılan Fatih özellikle Arapça ve Farsçaya olan hâkimiyetini yazmış olduğu şiirlerinde hissettirmektedir. Şiirlerinde yer alan terimlerden hareketle Fatih’in coğrafya, felsefe, astronomi gibi ilimlerle ilgilendiği açıkça görülmektedir.

Şiirlerinde Avnî mahlasını kullanan Fatih Sultan Mehmet’in günümüze ulaşan tek eseri Divân’ıdır. Divân’ında 70 adet manzume bulunmaktadır. Eser içerisindeki manzumelerde Ahmed Paşa’nın etkisi belirgindir. Şiirlerinde dış yapı unsurlarına önem veren Fatih için Sehî Bey’in yapmış olduğu değerlendirmenin özeti şu şekildedir: “Sözleri merdâne, gazelleri âşıkane ve yer yer hikemîdir.” Eser, Avnî Divânı adı ile ilk kez 1904 yılında George Jacob (Çorc Cekıp) tarafından Berlin’de basılmıştır. Divan içerisinde Melîhî ve Ahmed Paşa’ya nazire olarak kaleme alınan şiirler, birçok araştırmaya konu olmuştur.

Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı mimari eserler

Osmanlı İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet'in hükümdarlığında altın çağını yaşadı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde 500'den fazla mimari eser yaptırıldı. Bu eserler arasından en önemlileri şunlardır:

  • Topkapı Sarayı
  • Fatih Külliyesi
  • Kapalıçarşı
  • Yeni Bedesten
  • Yıldız Hamamı
  • Saray-ı Cedide Amire

Fatih Sultan Mehmet'in ailesi

Eşlerinin isimleri: Hatice Hatun, Gülbahar Hatun, Sitti Mükrime Hatun, Çiçek Hatun, Emine Gülbahar Hatun

Çocuklarının isimleri: Cem Sultan, 2. Bayezid, Şehzade Mustafa, Gevherhan Sultan

Kardeşlerinin isimleri: Şehzade Gül Ahmet, Fatma Hatun, Şehzade Orhan, Şehzade Alaaddin, Erhondu Hatun ve Şehzade Hasan

Fatih Sultan Mehmet nasıl öldü, mezarı nerede

Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında Arnavutluk'u fethetmek için Otranto Seferine çıktı. Fakat yolculuğun başında hastalandı. Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs 1481 tarihinde, henüz 49 yaşındayken öldü. Gut hastalığı yüzünden ölen padişah Fatih Camiine defnedildi.

1
0
1
0
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.