Felatun Bey’le Rakım Efendi Romanı Özeti, Olay Örgüsü, Şahıs Kadrosu, Konusu, Tahlili

Felatun Bey’le Rakım Efendi Romanı Özeti, Olay Örgüsü, Şahıs Kadrosu, Konusu, Tahlili
Tanzimat edebiyatının en üretken, en çok eser veren yazarı olan Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılan Felatun Bey'le Rakım Efendi romanında Doğu-Batı çatışması esas alınmıştır.

Felatun Bey'le Rakım Efendi Romanı Konusu:

Batı medeniyetini, alafranga yaşam tarzını temsil eden Felatun Bey ile Doğu medeniyetini, alaturka yaşamı temsil eden Rakım Efendi arasında geçen olayları anlatmaktadır. Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Cemal Aksoy tarafından hazırlanan Felatun Bey'le Rakım Efendi romanı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz.

Felatun Bey'le Rakım Efendi Romanının Ana Fikri:

İnsan ait olduğu kültürün gerktirdiği bir hayat yaşamalıdır. Lüks hayat, yanlış taklit insanın hayatını berbat eder.

Felatun Bey'le Rakım Efendi Romanı Kısa Özeti:

Mustafa Meraki Efendi'nin oğlu Felatun Bey, babası gibi giyime kuşama çok düşkün biridir. Var­lıklı bir aailenin çocuğu olduğu için su gibi para har­car. Ona göre Batılılaşmak, lüks yaşamak, şık giyinmek ve eğlence yerlerinde gezip tozmaktır. Felatun Bey, yarım yamalak Fransızcasıyla yabancı aileler arasında dolaşmaktan zevk almakta, belli bir iş tutmamakta, zamanı mağazaları dolaşmakla, el­bise provaları yaptırmakla, eş dost ziyaretleriyle ge­çirmektedir. Babası ölünce büyük bir mirasa konar; ancak varını yoğunu tanıştığı bir İtalyan kadın oyuncuya yedirir. Baba mirasını hepten tüketince, eski aile dostları yardımına koşar, ona istanbul dışında bir iş bulurlar. Felatun Bey, büyük bir utanç­la İstanbul'dan ayrılmak zorunda kalır.alaksoy.

Rakım Efendi, Felatun Bey'in tam karşıtı bir tiptir. Küçük yaşta anasız babasız kalmasına, çok yoksul olmasına rağmen dadısının yardımıyla ken­dini çok iyi yetiştirir. Çamaşırcılık yaparak kendisini büyüten dadısına minnettardır; kişilikli bir insan olur. Çok çalışarak Fransızca öğrenir, kendisine iyi bir iş bulur, yabancılara Türkçe dersleri verir. Evine cariye olarak aldığı Canan'ı eğitir, yetiştirir ve so­nunda onu severek onunla evlenir. Mutlu bir evlilik yaşarlar.

Felatun Bey'le Rakım Efendi Romanının Genel Değerlendirmesi, Olay Örgüsü, Şahıs Kadrosu:

Şahıs Kadrosu: Rakım Efendi ve Felatun Bey

Ahmet Mithat Efendi sayı olarak çokça eser yazsa da romanları teknik açıdan kusurludur. Romanlarında ara ara akışı keser, müdahalede bulunur. Kahramanları yönlendirmeye çalışır. Bu durumlar, romanın tekniğine aykırıdır. Ancak roman Doğu- Batı çatışması tezini işlemesi yönüyle önemli bir yapıttır. Döneminde de çokça okunmuş, günümüzde de etkisini devam ettiren klasik bir yapıttır.

Felatun Bey'le Rakım Efendi romanı 168 sayfadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

6
176
76
40
11
3
343
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.