Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma süreci nasıl ilerlemiştir

Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma süreci nasıl ilerlemiştir
Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma süreci nasıl ilerlemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki periyodik sistem oluşturma fikri, elementleri sınıflandırma isteğinden ortaya çıkmıştır. Elementler binlerce yıl bilinmesine rağmen ancak 17. yüzyılda deneysel olarak keşfedilmiştir. 19. yüzyıla gelindiğinde bilinen element sayısının artması, onları sınıflandırma ihtiyacı doğurmuştur. İlk sınıflandırma elementleri benzer özelliklerine göre üçer üçer ayırarak yapılmıştır. Döbereiner tarafından yapılan bu sınıflandırma Triadlar Kuralı olarak adlandırılmıştır. Daha sonra bilim insanı Newlands elementleri sekizerli gruplara ayırmıştır. Bunu notalara benzetmiştir.

Bu sınıflandırmaya Oktavlar Kuralı denilmiştir. Elementlerin sayıları artınca bunları bir tablo haline getirme fikri doğdu. Elementlerin tabloya yerleşmesi üzerine birçok çalışma yapıldı. Dimitri Mendeleyev günümüzde kullandığımız sisteme benzer bir sınıflandırma yaptı. Mendeleyev sınıflandırmasında atom kütlelerini dikkate alarak 63 elementi tabloya yerleştirdi.

Geçmişten günümüze Periyodik Sistemin oluşma sürecini inceleyelim:

  • Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki periyodik sistem oluşturma fikri, elementleri sınıflandırma isteğinden ortaya çıkmıştır.
  • Elementler binlerce yıl bilinmesine rağmen ancak 17. yüzyılda deneysel olarak keşfedilmiştir.
  • 19. yüzyıla gelindiğinde bilinen element sayısının artması, onları sınıflandırma ihtiyacı doğurmuştur.
  • İlk sınıflandırma elementleri benzer özelliklerine göre üçer üçer ayırarak yapılmıştır. Döbereiner tarafından yapılan bu sınıflandırma Triadlar Kuralı olarak adlandırılmıştır.
  • Daha sonra bilim insanı Newlands elementleri sekizerli gruplara ayırmıştır. Bunu notalara benzetmiştir. Bu sınıflandırmaya Oktavlar Kuralı denilmiştir.
  • Elementlerin sayıları artınca bunları bir tablo haline getirme fikri doğdu. Elementlerin tabloya yerleşmesi üzerine birçok çalışma yapıldı.
  • Dimitri Mendeleyev günümüzde kullandığımız sisteme benzer bir sınıflandırma yaptı.
  • Mendeleyev sınıflandırmasında atom kütlelerini dikkate alarak 63 elementi tabloya yerleştirdi.
  • Sisteminde, bazı yerleri boş bırakmıştı. Bunların henüz keşfedilmemiş elementlerin yerleri olduğunu düşünmüştü.
  • Daha sonra bu elementler keşfedilip Mendeleyev'in tablosuna yerleştirilmiştir. Bu da Mendeleyev'in saygınlığını artırmıştır.
  • Daha sonra Moseley, X ışınları ile ilgili deneyler yapmış ve elementlerin kimyasal özelliklerinin atom numaralarıyla ilgili olduğunu saptamıştır.
  • Günümüzdeki periyodik sistemde atom numarasına göre bu bilgiler ışığında düzenlenmiştir ve Modern Periyodik Sistem doğmuştur.

Modern Periyodik Sistemle ilgili bilgiler edinelim:

  1. Periyodik sistemde 7 tane periyot vardır.
  2. Periyodik sistemde 18 tane grup vardır.
  3. Periyodik sistemdeki gruplar A ve B olmak üzere ikiye ayrılır.
  4. A grup elementlerine baş (ana) grup, B grup elementlerine yan grup elementleri denir.

427
462
932
419
411
406
741
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.