Geçmişten günümüze Türkiye’de kimya endüstrisinin gelişimi nasıldır

Geçmişten günümüze Türkiye’de kimya endüstrisinin gelişimi nasıldır
Geçmişten günümüze Türkiye’de kimya endüstrisinin gelişimi nasıldır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1900’lü yılların ortalarına doğru kimya sanayisi gelişimi hız kazanmıştır. Daha sonraki yıllarda ise devlet eliyle petrokimya, organik ve inorganik temel kimyasallar ve gübre üretimi gibi alanlara yatırımlar gerçekleştirilmiştir. 1980’li yıllardan itibaren ihracata dayalı politikalarla birlikte sektör günümüzdeki gelişmişlik düzeyine ulaşmıştır. Bu dönemde ithalat ve ihracat gelişmiş, başta ülkemizde olmak üzere otomotiv ve tekstil alanlarında pek çok girdi sağlanmıştır.

Petrol ve petrol ürünleri; deterjan, sabun, ilaç kimyasalları, boya gibi ürünleri üreten kimya firmalarının çoğu, Marmara Bölgesinin üç büyük sanayi ili olan İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da, Ege Bölgesi’nde İzmir’de yerleşim gösterirken; gübre ve petrol ürünleri firmalarının çoğu, Akdeniz Bölgesi’nde toplanmıştır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi’nde, ana ham maddelerden olan soda, bikromat gibi ürünlerin önemli üretim merkezleri de bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde ise gübre fabrikaları göze çarpmaktadır.

Ülkemizde kimya endüstrisinin temelleri Cumhuriyet'in ilanı ile atılmıştır. İlk kurulan fabrikalar Gemlik Suni İpek Fabrikası, Makine-Kimya Endüstrisi, Bor Sanayi Tesisleri'dir. Kalkınma planları içerisinde önemli yerlerden birine sahiptir. İhracata önem verilmiş, hammadde üretimi yapan fabrikalara yatırımlar yapılmıştır. Özellikle 1972-1990 yılları arasında kimya endüstrisi için çok önemli fabrikalar kurulmuştur.

Günümüzde kimya sektörü; plastik, kozmetik, ilaç, boya ve petrol başta olmak üzere birçok alanda hizmet halindedir. Sürekli gelişen bu alan, birçok kişiye istihdam sağlamaktadır.

1278
824
1301
415
386
465
1010
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum