Genotip ve fenotip kavramlarını açıklayınız

Genotip ve fenotip kavramlarını açıklayınız
Genotip ve fenotip kavramlarının anlamları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Genotip: Canlıların özelliklerini meydana getiren genetik yapısına genotip denir. (AA,Aa,aa, veya saf-melez olması). Genotip, canlıların DNA kodlarının tümüdür. Genotipinizin tamamında dışa yansımayan binlerce pasif gen bulunur. Örnek vermek gerekirse ebeveynlerinden birisi mavi gözlü, diğeri homozigot siyah gözlü olan bir bireyin genlerinde gözün mavi olmasını sağlayan gen vardır.

Fenotip: Canlınıngenetikyapısınaveçevreseletkenlerebağlıolarakortayaçıkan dış görünüşüne fenotip denir. Fenotip ise canlının genotip ve çevre etkileşimi sonucunda ortaya çıkan görüntüsü ve özellikleridir. Kişinin saç rengi, göz rengi, kan grubu, kalp damarlarının çapı, kanının pH seviyesi, böbreklerinin performansı, cilt rengi, kemik yoğunluğu, psikolojik durumu ve daha saymadığımız binlerce özellik fenotiptir.

  • Fenotip, herhangi bir canlının dış görünüşünü ifade eder. Kendisine dış yapı da denilmektedir.
  • Fenotip canlının sahip olduğu genlerin dışa yansıması durumudur. Genellikle fenotip genotipten ayrılır.
  • Fenotipe örnek verecek olursak; düz saç - kıvırcık saç - göz rengi gibi örnekler verilebilir.
  • Genotip ise canlının sahip olduğu genlerin bütününü içermektedir. Yani genotip bir canlının genetik kodlarının hepsidir.
  • Genotip, bilimsel görünüş olarak da ifade edilmektedir.
  • Genotipe örnek verecek olursak; AA,Aa,aa, veya saf-melez olması gibi örnekler verebiliriz.

2
168
2
3
3
5
179
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.