Gora kitap özeti ve kahramanları kısaca

Gora kitap özeti ve kahramanları kısaca
Gora kitap özeti ile tahlili sayfamızda. 100 Temel eserlerden Gora özet kısaca kahraman tahlili kişilik özellikleri kısa olacak şekilde hazırladık. Sitemizde bütün kitap özetlerine ulaşabilirsiniz.

Gora Kitap Özeti ve Kahramanları

Binoy, bir gün yağmurlu bir havada dışarıyı seyrederken bir kaza olur ve kazaya yardım etmek için dışarı çıkar. Yardım ettiği insanların doktor masraflarını öder. Fakat kazazedeler bunu kabul etmez. Bir süre sonra doktordan parası geri döner. Aile hakkında bilgi sahibi olur. Kazazedelerden biri Pareş Babu’dur, diğeri de Binoy’un tutulduğu 17 yaşındaki kızıdır.

Binoy, arkadaşı Gora’nın yanına gider. Gora dindar bir Hindudur. Bu nedenle dinine fazla bağlı olmayan Binoy ile anlaşamaz ve sürkeli kavga edip bir küser bir barışırlar. Gora, aslında İngiliz bir aileden geriye kalan bir çocuktur. Hindu değildir fakat bilmemektedir.

Binoy ile Gora Pareş Babu’nun evine komşu evi diye giderler. Binoy burada modern bir hayat görür. Erkelerden kaçmayan kızlar görür. Aşık olur. Aşkının adı Lolita’dır. Gora bu durumu kabul edemez. Din görevlerini sürdürmeye devam eder.

Gora da sosyal ilişkiler kurdukça Pareş Babu’nun evinden Suşarita ile yakınlık hisseder. Suşarita da ona yakınlık hisseder. Fakat aralarında kast farkı vardır. Binoy gibi düzene karşı çıkan biri olmak istemez. Gel zaman git zaman Binoy ile Lolita yasak olmasına rağmen evlenirler. En büyük destekçileri Pareş Babu olur.

Gora arınmak için Ganj Nehri’ne gider. O sıra babası ölüm döşeğindedir. Onu çağırır. Babasının yanına gider, İngiliz olduğunu öğrenir. Derinden sarsılır, inancı alt üst olur. Suşirata’ya giderek evlenebileceklerini söyler. Çok mutlu olurlar.

Gora Kahramanları

Gora: Hindu dindar ama İngiliz asıllıdır. Romanın başkahramanı. Huzurlu bir Hindistan istemekte ve bunun için Hinduizmde birleşmeyi savunmaktadır.
Krişnadayal: Gora’nın babasıdır.
Anadamoyi: Gora’nın annesidir.
Binoy: Gora’nın asi arkadaşıdır.
Suşirata: Gora’nın sevdiği kızdır.
Lolita: Binoy’un sevdiği kızdır.

GORA (Kitabın konusu, eleştirisi)

Gora’nın öyküsü, geleneksel katı Hindular ile çağdaş ve liberal düşünceye sahip Brahmanlar olarak bölünmüş Bengali topluluğunun yaşadığı Kalküta’da geçer. Hindular yeniden doğan uygulama ve törenlerden gurur duyarlar. Brahmanlarsa, artık kast sisteminin ortadan kalkmasını savunurlar. Ne var İd her iki topluluk da kendi içinde çelişkilere ve boşluklara sahiptir. İngiliz eğitim sisteminin yerleşmesiyle bu tür olgular daha çok su yüzüne çıkmaya başlar. Böyle bir toplumsal altyapıya sahip olarak, romanda yer alan çok sayıda karakterin her birinin kendine özgü bir yapısı vardır ve güçlü bir kişiliğe sahiptir. Tagore toplum içinde belli bir düşünceyi temsil eden her bir bireyi incelikli bir şekilde dokumuştur. Roman çok sayıda alt konularla beslenmiş olmasına karşın, öykü ve olaylar ana tem£|dan pek uzaklaşmaz ve öykünün güzelliğine katkıda bulunur.

Rabindranath Tagore kimdir

Gora, Hint yazar Rabindranath Tagore'un (1861-1941) yazmış olduğu roman. Yazar bu romanı ile 1913 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Romanda Tagor’un Hindistan’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inanışları görülmektedir. Birçok yazara göre Tagor’un en büyük eseri kabul edilmektedir. Hinduizm dininde bazı yeniliklerı barındıran Brahmo Samaş mezhebi ismindeki bir mezhep romanda önemli bir yer tutmaktadır.

99
3
5
4
1
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.