Gözü kararmak deyiminin anlamı

Gözü kararmak deyiminin anlamı
Gözü kararmak deyiminin anlamı ve hikayesi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gözü kararmak deyiminin anlamı:

Açlıktan, yorgunluktan gözleri iyi göremez bir durumda olmak anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Gözü kararmak deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Gözleri kararmak deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri:

1. Açlıktan, yorgunluktan gözleri iyi göremez bir durumda olmak.
"Açlıktan gözlerim kararıyor."
"Ben daha fazla çalışamayacağım, gözlerim kararmaya başladı."
"Bünyem bu kadar çalışmayı kaldıramıyor, bazen gözlerim kararıyor."
"Oruçtan gözlerim karardı, olduğum yere çöküp oturdum."

2. Aşırı bir istek ya da öfkelenme nedeniyle saldıracak durumda olmak, ne yaptığını bilmemek.
"Senin gözlerin kararmış, sakinleşmen gerek."
"Para diye gözleri kararmış, kendi çocuğumu tanıyamadım."
"Masumlara saldıracak kadar gözleri kararmış bu hainlerin."

Gözü kararmak deyiminin hikayesi:

Göz kararması, tansiyon düşmesi, baş dönmesi gibi durumlarda kan basıncına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kan basıncının düşmesi sonucunda göz kararması yaşanır. Fakat mecaz anlamlı olarak göz kararması, yorgunluk hissinin oluşması, sinirlenmek, heyecanlanmak gibi yüksek duygu durum değişiklikleri sırasında yaşanmaktadır.

Bu nedenle gözü kararmak deyimi sıklıkla kullanılan ve dilimizde tercih edilen deyimler arasında yer almaktadır. Gözü kararmak hem öfkelenmek hem de yorgunluk belirtisini ifade etmek için kullanılan bir deyim olarak iki farklı anlama gelmektedir. Dilimizde her iki haliyle de yerleşmiş vaziyettedir.

Deyimler kalıp yargılar olarak kullanılmaktadır. Mecaz ve yan anlama gelmektedir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturmaktadır. Deyimler tarih boyunca ağızdan ağza nesilden nesle aktarılarak ve devamında yazıyla kaydedilerek günümüze kadar korunmuştur. Deyimler dilimizde sıklıkla kullanılan ve yerleşik hale gelen dil unsurları olarak kabul edilmektedir. Deyimler anlam değişimine uğramaz.

Kaynak:Eğitim Sistem

56
239
46
55
28
38
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.