Hafızanıza Zarar Veren Alışkanlıklar

Hafızanıza Zarar Veren Alışkanlıklar
Bu detaylar hafızanızı olumsuz etkiliyor!Unutkanlık hepimizin başına gelebilir. Doktor randevunuzu kaçırırsınız, arabanızı nereye park ettiğinizi unutursunuz hatta eşinizin doğum gününü bile unutabilirsiniz. İşte hafızanızın zayıflamasına sebep olan birka

1. Uykunuzu alamamak:
Bütün gece yatakta dönüp durduktan sonra hepimiz biraz sersemlemiş hissederiz. Haftasonu uykuya daha çok vakit ayıracağınızı düşünerek ya da birkaç kahve içerek bu etkiden kurtulabileceğinizi düşünseniz de uykusuzluk uzun dönem hafızanızı ciddi anlamda etkiler.Birtakım araştırmalara göre uyuduğunuz sırada beyninizin anıları ve günlük olayları toplayan kısmı bu anıları uzun süreli hafızaya geçirmeye başlar. Bu senenin başlarında yapılan bir araştırma ise uyku eksikliğinin yanlış anılar oluşmasına ve kişinin kafasını karıştırmasına sebep olduğunu ortaya koymuştur.


2. Çok fazla fotoğraf çekmek:
Instagram ya da diğer sosyal medya kanalları için fotoğraf çekmediğimiz ve arkadaşlarımızla paylaşmadığımız günler yok denecek kadar azdır. Bu fotoğrafların anıları biriktirmeye yaradığını söyleriz ama gerçekten öyle mi? En son hoşlandığınız bir şeye bir kamera lensi kullanmadan sadece gözlerinizle ne zaman baktınız? Fairfield Üniversitesi'nin geçen yıl yayınladığı bir araştırmaya göre objelerin fotoğraflarını çeken insanlar, sadece bakan insanlara göre ayrıntıları hatırlamakta çok daha fazla zorluk çekiyor. Bu sonuç bize beyinin ayrıntıları ve anıları nasıl yakaladığını ve işlediğini gösteriyor.

3. Çok fazla stres altında olmak:
Baskı altında olduğunuz zaman vücudunuz kortizol denilen bir hormon salgılar. Bu hormon kilo alımı, yüksek kan basıncı, kalp hastalığı ve hafıza kaybı gibi hastalıklarla ilişkilendirilir. Iowa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre aşırı stres beyindeki iletişimi kopartıyor ve hafızalarımızın işlenmesine engel oluyor.

4. Aşırı alkol tüketimi:
Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmaya göre orta yaşlarda kazanılan aşırı alkol tüketimi alışkanlığı bilişsel zayıflamaya sebep olur ve ileri yaşlarda hafızanızı kaybetme riskinizi ciddi anlamda yükseltir. Araştırmacılar orta yaşlardaki erkeklerin 10 yıllık alkol tüketim alışkanlıklarını, alkol kullanmayan veya çok az kullanan erkekler ile karşılaştırmış ve hafıza kaybı oranlarının alkol tüketimiyle doğru oranda yükseldiğini ortaya koymuştur.

Kaynak:Habertürk

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.