Hangi saatte ders çalışırsam daha çok verim alırım?

Hangi saatte ders çalışırsam daha çok verim alırım?
Ders çalışmak kadar, hangi zamanda neyi çalışacağını bilmek çok önemli. Günün hangi saatlerinde hangi dersi çalışmanız gerektiğini biliyor musunuz?

"Günün hangi saati ders çalışırsam daha çok verim alırım" sorusu birçok öğrencinin kafasını kurcalar. İdeal ders çalışma saat aralıkları kişiden kişiye değişiklikler gösteriyor. Ancak araştırmalara göre, en verimli zaman dilimi birçok insan için sabah saatleri.

NEDEN EN İDEALİ SABAH?
Sabah vakti zihin dinlenmiş ve beyindeki algılama üst düzeyde oluyor. Yeterli uyku alındığından dolayı çalışma sırasında uyuma ihtimali oldukça düşük. Ayrıca, çevresel dış uyaranlar da etkin değil. Tüm bu bileşenler sabah yapılan çalışmalardan en üst düzeyde verim alınmasına zemin
oluşturuyor.

AZ ÇALIŞMAYLA ÇOK VERİM!
Günün hangi saatinde neyi çalışacağını tespit edenler daha az çalışarak daha çok verim alabilir. Kişiye göre değişmekle birlikte anlama ve dikkat yoğunlaşması günün belli saatlerinde artar ve azalır. Bu saatleri yakalamak için birey kendini ve bir gününü gözlemeli.

KENDİMİZİ NASIL GÖZLERİZ?
Günün en verimli saatleri yakalamak için bir gün içinde kendinizi adım adım takip etmelisiniz. Günün hangi saatlerinde çalışıldığında daha kolay anladığınızı, hangi saatlerde anlamakta zorlandığınızı test etmelisiniz. Bu şekilde kişisel verim saatinizi öğrenebilirsiniz.

DERS VERİMİ İÇİN UYGUN SAATLER

08.00-11.00: Ders için en uygun zaman dilimi Kortizon gibi uyanıklık veren ve kişinin dinamik olmasını sağlayan hormonlar en çok bu zaman diliminde salgılanıyor. Bu saat aralıkları; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikirler üretmek için en verimli zamanlar. Öğrencileri zorlayan matematik ve fen gibi dersleri bu saatler arasında çalışmak en doğrusu.

16.00-18.00: Tekrar saati
Bu zaman dilimi zihnin yeniden canlandığı, bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarıldığı bir dönem. Dolayısıyla sabah öğrenilen konuları tekrar etmek ve soru çözmek için ideal zaman aralığı. Etkili tekrar öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar.

19.30-22.30: Beyin yine öğrenmeye hazır
Bu zaman diliminde yenilen yemeklerin sindirimi kısmen yapılmış, beyin yeni bir öğrenme ve tekrarlar için hazır hale gelmiştir. Bu sebeple sabah kadar olmasa da zihin yine öğrenmeye hazırdır. Bu zaman aralığı yaklaşık 3 saat sürer.

22.30 sonrası: Ölü dönem!
Günün bu saatinden sonra yapılan çalışmalarda verim düşer. Bunun nedeni zihnin yorulması ve uyku ihtiyacı duymasıdır. İlla ki çalışılması gerekiyorsa bu zaman dilimirde zihni yormayan tekrarlar yapılabilir. Ancak verimli çalışmak için zihni dinlendirmek de hayati önemde.

KUTU
VERİMLİ SAATLERİ ZOR DERSLERE AYIRIN!

Eğitim Uzmanı Faruk Ardıç: Dikkatinizin en yoğunlaştığı saatlerde en çok zorlandığınız dersleri çalışmak daha doğru olur. Her birey günlük çalışma zamanını başkasına bakarak değil kendi şartlarına göre planlamalı. Bunun için de öncelikle birey; verimli olduğu saatleri, bilgi, beceri, yetenek, tutum ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı. Çalışma planı yapılırken; derslerin zorluk-kolaylık dereceleri göz önünde tutulmalı ve denge
gözetilmeli.

KUTU
Ders çalışırken bunları unutmayın! -Herhangi bir dersle ilgili plan yaparken o dersin sınıfta işlendiği güne yakın olmasına dikkat edin. -Çalışma saatlerini mümkün olduğunca her gün aynı saatlere koyun. -Yemekten sonra derse hemen başlanmamalı. Çünkü yemekten hemen sonra beyne gitmesi gereken kanın bir kısmı sindirim sistemine gittiğinden kişi halsiz
kalabiliyor.

-Ders çalışma süresini 1,5 saate sabitleyin. Sonra mola yapın. -Ulaşım araçlarında zamanı daha verimli kullanın.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.