Hayvanlardan elde edilen lifler

Hayvanlardan elde edilen lifler
Keçi, deve, lama, alpaka, angora, kunduz, su samuru, sığır, at tan edilen liflerin isimleri nedir?

Keçi Türü Hayvanlardan Elde Edilen Lifler

Moher (Mohaır,Tiftik): Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak tüylerinden elde edilir. Hafif kıvrımlıdır. Uzunlukları 120-300 mm. kadardır. Lif üzerinde bulunan pullar geniş ve ince olduğundan ipeksi parlaklığa ve yumuşaklığa sahiptir.Döşemelik kumaşlar, kadın -erkek giyim kumaşları, örme kumaşlar ve battaniye yapımında kullanılır.

Kaşmir: Kaşmir keçisinden elde edilir. 40-90-mm. uzunluğunda liflere sahiptir. Gri, açık veya koyu kahverengi, nadiren de beyaz renklidir. Üst taraftaki kaba kıllardan ip, çuval ve kilim yapılır. Alt taraftaki ince liflerden ise yumuşak, sıcaklık hissi veren kumaşlar yapılır. Şal ,atkı ve kuşak yapımında kullanılır.

Keçi Kılı: Keçi kılı, kaba, sert ve kıvrımsızdır. Kumaş yapımında değil kilim, çadır bezi, kalın bezler, hallı yapımında kullanılır.

Deve Türü Hayvanlardan Elde Edilen Lifler

Deve Tüyü: Derinin en üst tarafında kaba ve bunun altında ince tüyler bulunur. Bu ince tüyler elbiselik ve palto yapımında kullanılır. Orijinal rengiyle (açık kahve rengi) değerlendirilir. Çok sıcak tutar, su itici özelliği yüksektir.

Lama: Deve türü olan lamadan alınan lifler kalın ve uzundur. Beyaz, kızıl kahve, siyah ve kahverengidir. Bunlardan kalın kumaşlar dokunur.

Alpaka:Alpaka isimli deve türünden kırkım yoluyla elde edilen lifler, tiftik yününe benzer. Yün eğirme sistemleriyle iplik haline gelir. Beyazdan kahverengi-siyaha kadar olan renkleri mevcuttur. Kazak, elbiselik kumaşlar ve iç çamaşırı yapımında kullanılır

Vikunya (Vıcuna):Yabani bir deve türünden avlanmayla elde edilir. Bunun için ticari değeri de yüksektir.

Çok ince, yumuşak ve parlak liflere sahiptir. Beyaz, kızıl ya da tarçın rengindedir.

Tavşandan Elde Edilen Lif

Angora

En kalitelisi Ankara civarında yetiştirildiğinden Angora ismini almıştır. Tavşan derisinin üst kısmı sert, kıvrımsız ve uzun kıllar altında ince, yumuşak, kıvrımlı ve kısa lifler vardır. Tavşandan bu ince tüyler taranarak alınır. Çok sıcak tutar. Dayanıksız olmasından ve çok zor eğrilebildiğinden (iplik haline getirildiğinden) dolayı koyun, keçi, küçük deve yünü veya sentetik liflerle karıştırılarak kullanılır. Romatizma, siyatik ve diğer hastalıklarda tavsiye edilen örgülerde, iç giyimde, fötr şapka gibi ince keçe kumaşların yapımında kullanılır

Diğer Hayvanlardan Elde Edilen Lifler

Yak Yünü: Gri, kızıl, kahve ve kırçıllı renklerden meydana gelmiştir. Elde edilen kıllar uzundur.

Kunduz yünü: Gri, mavi ve kahve renktedir. ipeksi incelikte tüylere sahiptir.

Su samuru yünü: Koyu kahverengi ve taba rengindedir. İnce bir tüy yapısına sahiptir.

Sığır kılı: Kısa, dik liflerdir. Kızıl-kahve, siyah-kahve, siyah-beyaz, kahvebeyaz renkleri vardır.

At kılı: Sert, çok esnek ve dayanıklıdır. Esnek telaların üretiminde ve atkı yününde manto ve elbiselere form vermek için kullanılır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum