Üveyik nasıl bir kuştur

Üveyik nasıl bir kuştur
Üveyik (Streptopelia turtur), güvercingiller (Columbidae) familyasından eti için avlanan bir av kuşu türü. Bıldırcın gibi göçmen bir kuştur. Trakya'ya Nisandan itibaren gelirler, Eylülden itibaren de güneye göç ederler. Ayçiçeği tanesi ile beslenirler.

Nice şiire konu olagelmiştir üveyik kuşu. Kendisi güvercingillerdendir. Zarif narin ürkek bir görünüşü vardır. Güvercin ve kumrudan biraz daha küçüktür. Renkli tüyleri dikkat çeker. Boyunundaki kınalı hale, kanatlarındaki işlemeler göz kamaştırır. Kendisi grimsi bir renge sahip olsada kuyruğunun altı beyaz tüylerle süslüdür. Türkiyemizde çokca görülebilir. Daha çok dağlık kesimlerde ağaçların üzerinde yaşar. Erkek üveyik üreme mevsimi bir çamın başına çıkıp ?turrrrg, turrrrg? diyerek öter. Avcıların önemli av kuşlarından biridir. Tavşan yada keklik vuramayanlar üveyik peşine düşerler. Çok ürkek ve tabiatta yanına sokulması zor bir hayvandır. Ama bu üreme mevsimindeki ötüşleri ile yerlerini kolaylıkla belli ederler. Hiç unutmam ilkokulda bir arkadaşım çok güzel sapan kullanırdı. Ve sapanı ile üveyik avlardı. Bu nedenle aramızda efsane gibiydi.

Üveyik kuşlarının beslenme kaynakları

Küçük böcek türleri
Mısın taneleri
Ayçiçekleri
Tahıllar (Buğday, mısır, pirinç vs.)
Üveyik kuşları çok hızlı yuva yaparlar ve bu özellikleriyle ün salmışlardır.

Genellikle sürü halinde gezen üveyik kuşlarının ortalama yaşam süreleri 4-5 yıl arasıdır. Ortalama ağırlıkları 300-500 gram arasında olup boyları 10-15 santim arasında değişiklik göstermektedir. Çok narin bir yapıya sahip oldukları için saçma isabet eder etmez ölürler.

Üveyik nedir
 
Üveyik, güvercingillerden, yaklaşık 30 cm. boyunda, çok renkli, korularda yaşayan, eti için avlanan, güvercini andırır bir kuştur.
 
Üveyik, Avrupa ve Orta Doğu da Türkiye, Kuzey Afrika ve nadir olarak Kuzey İskandinavya ve Rusya'yı kapsayan Güney Paleartki aralığında göç eden bir kuş türüdür. Kışı Güney Afrika'da geçirir, Kuzey Avrupa'ya ve Türkiye'ye Nisan ayı gibi gelirler Eylül'de tekrar Güneye dönerler.
 
Üveyik kuşlarının vücut yapısı pek çok güvercinden daha küçük ve hafiftir. Uzunluğu (boyu) 24 - 29 cm, kanat açıklığı 47 - 55 cm ve ağırlıkları 85 - 170 gram arasında değişir. Kahverengi rengiyle ve boynunun yanındaki dövme gibi duran siyah çizgi şeritlerle tanınırlar. Küçük böcek türleri, tahıl taneleri, tohum ve çekirdeklerle beslenirler.
 
Değiştirilmiş tarım uygulamaları, beslendiği yabani ot tohumlarının ve sürgünlerinin kıtlığı ve eti lezzetli olduğu için de Akdeniz ülkelerinde çok avlanması nedeniyle üveyik nüfusunda % 60 azalma meydana gelmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
80
0
1
0
0
81
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.