Hz Ali’nin, İslam Devleti’nin merkezini Medine’den Kûfe’ye taşımasının nedenleri nelerdir

Hz Ali’nin, İslam Devleti’nin merkezini Medine’den Kûfe’ye taşımasının nedenleri nelerdir
Hz Ali’nin, İslam Devleti’nin merkezini Medine’den Kûfe’ye taşımasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber (a.s.)’ın vefatından sonra Medine’de İslam devletinin temellerinin atılmasıyla birlikte dört halife dönemi de başlamıştır. Hz. Ali (r.a.) dönemi son halife dönemi olarak gerçekleşmiştir. Hz. Ali’nin İslam Devleti’nin merkezini Medine’den Kufe’ye taşıması söz konusu olmuştur.

İslam devletinin merkezinin Kufe olmasının nedenleri,şehrin müdafaasının kolay olması, ticari merkezlere yakın olması, sosyal ve kültürel ihtiyaçlara cevap verebilmesi, Mekke ve Medine’ye herhangi bir saldırının olmaması ve bu şehirlerin kolayca korunabilmesi için İslam merkezi Medine’den Kufe’ye taşınmıştır. İslam merkezi tarih içinde birçok şehir olarak değişmiştir. Bunun nedenleri siyasi, sosyal, kültürel, askeri, ticari, dini kaygılar olmuştur.

Hz. Ali (r.a.) döneminde ise bu merkez fethedilen yerlerin stratejik açıdan yönetimi, bölgenin ticari ve kültürel alanda büyüme seviyesinde olması ve emniyet açısından Hz. Ali (r.a.) için daha elverişli olması sebebiyle Kûfe yeni merkez olarak seçilmiştir. Hz. Ali (r.a.) nin kendisini savunanların daha çoğunlukta olması bu bölge için daha güvenli olabileceği düşünülmüştür.

  • Küfe’nin bereketli topraklarda ve stratejik bir noktada olması
  • Hz. Ali’nin taraftarlarının Küfe’de fazla olması Küfe’de Medine’den olduğundan daha güçlü olması
  • Küfe’nin ordu konuşlanma yeri olması

10
7
2
1
4
5
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.