İlk Çağ’da insanlar yazıyı hangi ihtiyaçları için kullanmışlardır

İlk Çağ’da insanlar yazıyı hangi ihtiyaçları için kullanmışlardır
İlk Çağ’da insanlar yazıyı hangi ihtiyaçları için kullanmışlardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yazının icadı tarihi çağların başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yazının icadının M.Ö. 3200 yılında Sümerler tarafından gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. İlk Çağ’da insanlar yazıyı birçok farklı amaçla kullanmıştır. Bunların başında tarım faaliyetleri gelmektedir.

Tarım faaliyetlerinde matematik ilimlerinin yardımıyla insanlar ticari ve depolama ihtiyaçlarının çizelgelerini oluşturmaya başlamıştır. Daha sonra ibadetlerin yerine getirilmesi noktasında ayinlerin de yazılı olarak hikaye edilmesi söz konusu olmuştur.

Böylece ilk yazı unsurları gelişmeye başlamış ve günümüze kadar da ulaşmıştır. Günümüzde ise ses düzeni şeklinde alfabeler kullanılmakta ve yazı araçları arasında kalem, kağıt bulunmaya devam etmektedir. Yazının icadı insanlığın medeniyet kurmasında etkili olmuştur.

Sümerler, Zigguratların en alt katında ekip biçtikleri tarım ürünlerini çuvallar koyarak saklamışlar ve ihtiyaç duydukça buradan alarak kullanmışlardır. Çeşitli tarım ürünlerinin bulunduğu bu çuvalların kime ait olduğunun bilinmesi amacıyla üzerlerine çeşitli işaretler koymuşlardır. Zamanla bu işaretlerin sayısı i artmış ve Sümerler çivi yazısı olarak bildiğimiz yazıyı MÖ 3200 icat etmişlerdir.

Çivi yazısı, ilk olarak kil tabletler üzerine yazılmış ve bu tabletler Zigguratlar da saklanmıştır.

Mısırlılar, MÖ 3000'de 700'den fazla Sembolden oluşan hiyeroglif yazısını kullanmaya başlamışlardır. Milattan önce 1000'lü yıllarda Fenikeliler, çivi yazısını geliştirerek Fenike alfabesini oluşturmuşlardır. Bu alfabe, Latin alfabesi dahil bir çok alfabeye temel oluşturmuştur. Yunanlar, Milattan önce 700'de Fenike alfabesine ünlü harfleri eklemişlerdir. Son olarak Romalıların da katkılarıyla günümüzde kullanılan Latin alfabesi olmuştur.

166
573
285
33
134
33
446
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.