İstek ve ihtiyaç arasındaki farkı açıklayınız

İstek ve ihtiyaç arasındaki farkı açıklayınız
İstek ve ihtiyaç arasındaki farkı açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Temel İhtiyaçlar

Beslenme: Hayatımızı sürdürmemiz için yemek yememiz ve su içmemiz gerekmektedir. Bunlar hayatımızda olmazsa olmazlardır. Özellikle mevsimine bağlı olarak farklı sebze ve meyveleri düzenli şekilde tüketmeliyiz. Gün içerisinde bol su içmeliyiz. Özellikle yemek seçmeden ailemizin bize verdiği tüm yemekleri yemeliyiz.

Barınma: Tehlikelerden ve soğuk ile sıcaktan korunabilmek için barınma yerine ihtiyacımız vardır. Bu yer evimiz olur. Geceleri evimizde otururuz ve üşümeden ya da sıcakta kalmadan yaşamımızı sürdürebiliriz. Ayrıca bize dışarıdaki her türlü tehlikeden evimiz korur. Bu yüzden evimizin kapısını kapattığımız zaman mutlaka kilitlememiz gerekir.

Giyinme: Çıplak gezemeyiz ve bu yüzden giyinmeye ihtiyacımız vardır. Her zaman gerekli eşyalarımızı giymeli ve dışarı çıkmalıyız. Özellikle çok soğuk havalarda ya da çok sıcak havalarda ne giyeceğimizi iyi bilmeliyiz. Ayrıca okula giderken, dışarı oyun oynamaya çıkarken ya da gezmeye giderken buna uygun kıyafetlerimizi giymeliyiz. Böylece hem hasta olmaktan kurtuluruz hem de gideceğimiz yere göre güzel kıyafetlerimizi kullanabiliriz.

İstek ve ihtiyaç arasındaki fark kısaca maddeler halinde yazdık.

  • İstek, kişinin bir şeye karşı duyduğu ilgi, yerine gelmesi durumunda mutlu olduğu şeydir.
  • İhtiyaç, karşılanmadığı takdirde sağlığımızı ve hayatımızı tehlikeye sokan şeydir
  • İstekler kişisel bir arzu duymadır.
  • İhtiyaç yaratılıştan gelen dürtüdür.
  • İstekler kişiden kişiye göre değişebilir
  • İhtiyaçlar ortaktır.
  • İstekler insanın hayatını daha kolaylaştırmasını sağlar
  • İhtiyaçlar isteklere göre saha önceliklidir
  • Yaşadığımız yerler, gelir düzeylerimiz değişse de yaşamak için zorunlu ihtiyaçlarımız değişmez.
  • İsteklerimizden vazgeçebiliriz. İhtiyaçlarımızdan vazgeçemeyiz.
  • İstekler keyif ve mutluluk verir. İhtiyaçlar karşılandığında acılarımız diner.

İsteklerimiz

Temel ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra isteklerimiz gelir. Bu isteklerimiz eğlence amaçlı bize sevindiren ihtiyaçlardır. Mesela dışarıda arkadaşlarımızla oynamak için bisiklete ya da topa ihtiyacımız olur. Ayrıca ailemizden gitar isteyebiliriz. Oyuncaklarımız ve bazı kıyafetlerimiz de isteklerimiz içerisinde yer alabilir. Bunun gibi daha birçok değişik istekler bulunmaktadır.

İstekler sınırsızdır ve her insanın istekleri farklılık gösterir. Temel ihtiyaçlarımızı giderdikten ve tamamladıktan sonra, isteklerimiz için harcama gerçekleştirebiliriz. Böylece ailemizle beraber güzel bir zaman geçirebilir ve arzu ettiklerimizi elde edebiliriz. Temel ihtiyaçlardan sonra hem çocukların hem de yetişkinlerin istekleri olur. Bu istekler aynı zamanda sosyal ihtiyaçlar olarak da öne çıkar. Biraz vakit geçirmek için bazı oyun çeşitleri, bilgisayar ya da cep telefonu da olabilir. Ancak eğlenceli olarak değerlendirdiğimiz isteklerimiz ile çok fazla ilgilenmemeliyiz. Aksi takdirde gerekli zamanımızdan kaybederiz ve işlerimiz aksar.

İhtiyaçlar karşılanırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir

İhtiyaçlarımızı karşılarken mutlaka bunları öncelik sırasına göre almalıyız. Aynı zamanda ihtiyaçlarımız için mutlaka bütçemizi de buna göre ayarlamamız gerekiyor. Her ailenin belli miktarda geliri vardır. Böylece aileler kendi bütçesine göre temel ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılar. Eğer paramız yeterli gelmiyorsa o zaman borçlanabiliriz. Bu olduğu zaman ise temel ihtiyaçlarımızı karşılayamayız ve hayatımızda bazı sıkıntılar yaşarız. O yüzden ilk olarak temel ihtiyaçlarımıza öncelik vermeliyiz. Bütün temel ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra ise, geriye kalan enerjimizi ve paramızı isteklerimiz ve sosyal etkinliklerimiz için harcayabiliriz.

173
500
580
87
34
42
452
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.