İyi bir anadolu lisesi mi fen lisesi mi tercih edilmeli?

İyi bir anadolu lisesi mi fen lisesi mi tercih edilmeli?
Bu yazımızda sizlere İyi bir anadolu lisesi mi fen lisesi mi tercih edilmeli?

Fen Lisesi Mi Anadolu Lisesi Mi Tercih Etmeliyim?

Her yıl binlerce öğrenci iyi bir lisede eğitim görmek için sınava giriyor. Son olarak ismi TEOG olarak adlandırılan liseye geçiş sınavları yapılmaktadır. Hem öğrenciler hem de veliler için stresli, araştırmaya yönelik geçen bu dönemde doğru kararlar vermek çok önemlidir. Öğrencinin hayalleri, idealleri doğrultusunun yanında velinin de yapacağı araştırmalar, alacağı kararlar oldukça büyük önem taşıyacaktır. Tercih yapacak 1 milyon 300 bin öğrencinin aklında “Hangi liseyi seçeceğim?” sorusu var.

Öğrenciler Tercih Yaparken Neleri Dikkate Alıyor?

İyi bir geleceğin, kariyerin temelleri lisede atılıyor ve her öğrencinin aklında tek bir soru işareti oluyor. Pek çok öğrenci kolejler, fen liseleri ve Anadolu liseleri hayali kuruyor. Galatasaray Lisesi, Kabataş Lisesi, Atatürk Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi gibi devlet lisesi başarı konusunda öğrencilerin ilkleri arasında yer alıyor. Tıp ve mühendislik gibi alanlarda olmak isteyen öğrenciler fen ve Anadolu liselerini tercih ediyor. Sosyal bilimleri tercih eden öğrenciler ise Fransız okullarına ilgi duyuyor.

Fen Liseleri Başarı İle Yükselmekte

MF ve TM alanlarında en yüksek puanları fen liseleri karşılamaktadır. Özellikle mühendis olmak isteyen öğrencilerin tercihleri Anadolu liseleri yönünde oluyor. Bunun sonrasında ise polis kolejleri yer almaktadır. Devlet fen liselerinden sonraysa özel fen liseleri onları takip etmektedir. MF ve TM puan türleri ile devlet fen liseleri, polis kolejleri sonrasında başarı sıralamasını özel fen liseleri takip etmektedir.

Anadolu Liselerinin Düşüşü

Öğrencilerin birçoğunun tercih listesinin ilk sıralarında Anadolu liseleri vardır. Önceleri yabancı dil ile eğitim veren Anadolu liseleri, kaliteli bir sosyal ortam ile kaliteli bir eğitim veriyordu. Fakat son yıllarda bu durumda değişiklik oldu. Son yapılan değişiklikler ile düz liselerin de Anadolu Lisesi tabelası almasıyla ilgi ve kalitenin düştüğü yönünde saptamalar yapılmıştır. Günümüzde hazırlık sınıfı olan sadece 10 Anadolu Lisesi vardır. Seçkin Anadolu liseleri hariç, birçok Anadolu lisesinde başarı hızla düşmektedir.

Erken Kariyer Yapmak İsteyen Öğrenciler İçin

Katsayıların düşüklüğü sebebiyle ve birçok insanın önyargıları sebebiyle meslek liselerine karşı bir görüş vardır. Fakat katsayı farkı kaldırıldıktan sonra da bir değişim olmamıştır. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı vardır ve ön lisans programlarına öncelik tanınıyorlar. Üniversite hayatı yerine iş hayatı tercihinde bulunan öğrenciler için bu okullar tavsiye edilmektedir. Meslek liseleri, öğrencilerini lise yıllarında meslek sahibi olma olanağını sunar.

Tercih Zamanında Önemli Kriterler

Öncelikle öğrencinin elde ettiği başarı ve bulunduğu yüzdelik dilim göz önünde bulundurularak tercih yapılmalıdır. Devlet lisesi mi özel lise mi sorusuna cevap bularak devam etmelisiniz. Sonrasında öğrencinin ideallerine bağlı olarak okulun verdiği eğitim, üniversiteye hazırlama başarısı, okulun yurtdışı eğitim programları, mezunlara getirisi, yabancı dil eğitimi, sosyal faaliyetleri ve eve yakınlığı gibi sorulara cevap bularak bir tercih dönemi geçirilmelidir.

4
1
2
1
1
1
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.