Kakava şenlikleri nerede kutlanır

Kakava şenlikleri nerede kutlanır
Mayıs ayının gelmesiyle beraber Hıdrellez Bayramı ve Kakava şenlikleri hazırlıkları başladı. Hıdrellezin ne olduğunu biliyoruz fakat Kakava nedir, ne anlama gelir? Kakava şenlikleri nasıl yapılır? Hıdrellez ve Kakava arasındaki ilişki nedir?

Kakava nedir?

Kakava, Roman kültürüne özgü bir kutlamadır. Kökeni Mısır ve Ön Asya'ya dayanan bu şenlik, günümüzde Türkiye'de de bazı illerde kutlanmaktadır.

Kakava'nın tarihçesine göre Eski Mısır'da Firavun'la beraber yaşayan Koptlar (Romanlar) vardır. Koptlar, Firavun tarafından zulüme uğrar ve kaçarlar. Koptları kovalayan Firavun'un askerleri sularda boğulurlar.

Olayın sabahında Romanlar, akarsu kenarına inerler ve kurtuluşlarını kutlamak için eğlenirler. Romanların başından geçtiği söylenen bu hikaye, tıpkı Kızıldenizi geçen Hz. Musa'nın hikayesine benzer. Birçok kişiyse bu iki olayın aynı anda yaşandığını ve Romanların, dünyaya Mısır'dan yayıldığını söyler.

Kakava şenlikleri nerede kutlanır?

Kakava şenlikleri Türkiye'de Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere Romanlar'ın çoğunlukta olduğu hemen her yerde kutlanır.

Kakava şenlikleri nasıl yapılır?

Tarihi kökenine sadık kalınarak su kenarlarına inilir ve eğlenilir. Hıdrellez'deki gibi ateşten atlanan kutlamalar da yapılır. Piknik, müzik ve dans da bu kutlamanın birer parçasıdır.

Kakava kelime anlamı, Kakava ne demek?

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'ndeki araştırmaya göre Nazif Karaçam’a göre Kakava, “Tencere Bayramı” anlamına gelmektedir. 

Bir diğer araştırmacı İ. Hakkı Soyyanmaz’a göre ise Ka’kaa kelimesi hem “millî bayram” hem de “silah ve savaş gürültüsü” anlamlarına gelmektedir.

Halk arasındıysa kokulu hava ya da kahkaha kelimelerinin bozulmalarıyla kakava kelimesinin yaratıldığı da söylenir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.