Kayaçların benzer ve farklı özellikleri nelerdir

Kayaçların benzer ve farklı özellikleri nelerdir
Kayaçların benzer ve farklı özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kayaçların birbirinden farklı olmasını sağlayan özellik şöyledir;

- Kayaçların yapısında bulunan minerallerdir. Çünkü yer kabuğunu oluşturan ve dünyamızı sarsan yapı olan kayaç, bir çok mineralin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

Yeryüzünde kayaçlar, farklı madenler ve zengin mineraller sayesinde oluşmaktadır. 

Kayaç Türleri ; 

Magmatik kayaçlar, Metamorfik kayaçlar, Tortul kayaçlardır.

Bu kayaçlar zamanla aşınır ve parçalanır ve bu doğa olayına neden olan bir takım etkenler vardır. Bunlar; su, rüzgar, güneş ışınları, yerküre hareketleri'dir. Kayaçların yapısı birbirinden farklı olduğu için, kayaçlardan bazıları bu doğa olaylarına dayanamaz ve zamanla parçalanır ya da aşınır. Kayaç'ın maddesi sert ise bu doğa olaylarına karşı biraz daha dayanıklı olabilir. Bu sebeple, aşınma ve parçalanma kayaçlar arasında yapılarına göre değişkenlik gösterir.

Öncelikle kayaç nedir sorusuna cevap vererek başlayalım. Kayaçlar çeşitili minerallerin bir araya gelmesiyle oluşmuş yer yüzü şekilleridir. Bir diğer tanımla çeşitli minerallerin veya taş parçacıklarının veya tek bir mineralin çok sayıda birikmesinden meydana gelir. 

Kayaçlar, mineral yapılarına, kimyasal bileşenlerine, barındırdığı bileşenlerin dokularına ve oluşumuna göre türlere ayrılırlar ve her türü kendi içerisinde benzerlik gösteririr.

Püskürük kayaçlar : Yerkabuğunun derinliklerinde ya da yeryüzünde soğuyarak katılaşması sonucunda oluşan kayaç türüdür. İç kayaç , dış kayaç olarak ayrılır.

Tortul Kayaçlar : Dış kuvvetler tarafından ve özellikle rüzgarlar ve yağmurlar tarafından aşındırılan malzemelerin deniz, göl ve akarsu yatakları gibi çökelme ortamlarında birikmesiyle oluşan kayaç türüdür.

Genel olarak ;

- Tabakalı bir yapıda bulunmaktadırlar.
- Yapılarında canlı kalıntısı adını verdiğimiz fosilleri barındırırlar. Bu fosiller oluşumlarından sonra da günümüzde yakıt olarakta kullanılabilmektedirler.
- Volkanik  taşlardan sonra en yaygın olan taşlardır. 

Son olarakta Başkalaşım kayaçlar vardır. Bu kayaçların oluşumu da Tortul veya püskürük kayaçların, yüksek sıcaklık ve basınç etkisiyle geçirdikleri yapısal değişime uğraması sonucu ortaya çıkar. 

540
238
662
425
103
77
659
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum